ZABORAVLJENO BLAGO ŠUMADIJE: Jedan porodični recept i dve biljke - Lazarevićima sada svi traže flašu više
Odvajkada se podrazumevalo da u Šumadiji svaka porodica u kući mora da ima svoje domaće jabukovo i vinsko sirće, a nažalost poslednjih decenija ljudi sve više prelaze na kupovno, industrijsko sirće sa konzervansima i zaboravljaju na kvalitet i zdravlje, priča Đorđe Lazarević nakon što sam stigao u selo Čumić kraj Kragujevca.
Po receptu predaka koji je sačuvao, ovaj domaćin danas sa suprugom Gordanom pravi sirće od divljih jabuka, a sve to na predlog ćerke Hristine, magistra farmacije, i zeta Lazara Miloševića, koji su prošle godine pokrenuli posao i otvorili preduzetničku radnju.
Kao neko ko je već dao doprinos promociji zdravog života i napravio aplikaciju Izbegni aditive, Hristina je sada otišla korak dalje sa dva sirćeta od starih sorti jabuka sa sremušem i sa maslačkom, u okviru brenda Pure organic, koja su potpuno osvojila tržište zdrave hrane.
Nakon toga sledi priprema sirćeta po staroj recepturi, bez ijednog aditiva, što traje sve do proleća, kada se dodaju sremuš, odnosno maslačak.
Jabuke se seku na četiri dela, zatim se vade koštice da sirće ne bi bilo gorko i nakon toga se stavljaju u buriće da fermentišu.
Nakon šest meseci, uz svakodnevno mešanje, sledi sipanje u isključivo staklene flaše.
- Moji otac i majka su pre petnaestak godina počeli da prave ovo sirće za nas u porodici, a sada smo proširili proizvodnju i za kupce, ali u ograničenim količinama.
- U selu smo pronašli šest velikih stabala divljih jabuka ispod kojih smo u oktobru pokupili plodove i stavili ih u bure da se prirodno fermentišu. Ne dodajemo ni šećer ni esenciju, sve ide prirodnim putem i nakon pola godine dobija se sirće koje je puno enzima, antioksidanasa, vitamina A i vitamina B - kaže Hristina, dok se njen otac Đorđe nadovezuje:
- Skoro svako u našem kraju zna kako se pravi domaće sirće, nema tu neke velike filozofije. Bitno je da sirovina bude zdrava, odnosno da zdravi plodovi budu pokupljeni u prirodi gde ne postoji dodir sa hemijom.
Ovaj proizvod za koji se poslednjih meseci traži flaša više ljudi najčešće naručuju da bi ga jeli u salati (sirće sa sremušem) ili uzimali ujutru po jednu kašiku radi zdravlja za ubrzanje metabolizma i čišćenje jetre i bubrega (sirće sa maslačkom).
Miloševići kažu da su ovog proleća ručno nabrali 60.000 listova maslačka i 30.000 cvetova maslačka, a u šali dodaju da su se u selu svi čudili i pričali o tome kako oni beru maslačak, dok ostali meštani u to vreme sade pšenicu.
- Od korena, cveta, listova i stabljike, svaki deo ima svoja lekovita svojstva, a mi smo u sirćetu koristili list i cvet. Maslačak pomaže jetri da izbaci sve teške metale koji se gomilaju u organizmu, dok je ovo drugo sirće sa sremušem, tojest divljim belim lukom, odlično za imunitet, odnosno kao prirodni biljni antibiotik - pojasnila je Hristina i rekla da je pogodno za sve generacije, kao i da ga ona daje svom trogodišnjem sinu u limunadi sa kašičicom meda.
biznis.kurir.rs/Priče sa dušom
ČUDNOG JE IZGLEDA, VEĆINA NIKAD NI ČULA, A NEKAD SE I TE KAKO JELO I KOD NAS! Kilogram zaboravljenog povrća danas ide i do 1.100 dinara