Slušaj vest

Postoji mnogo načina da se dostigne uspeh u životu. Za nekoga je to zasnivanje porodice, za druge dobar posao, a mnogi misle da je dovoljno da samo dobro zarađuju. Ali, početna tačka svakog uspeha je želja.

Aleksandra i Jovica Pavlović iz Brusa su sve spojili u jedno. Završili su najpre fakultete i vratili se u svoj rodni kraj. Danas imaju svoj mali raj – porodicu, posao koji vole i od njega zarađuju taman toliko koliko im je potrebno da im ništa ne fali.

Aleksandra Pavlović iz Brusa
Aleksandra Pavlović iz Brusa Foto: Privatna Arhiva

Niko nije ni slutio da će ona sa diplomom inženjera hortikulture i on kao diplomirani ekonomista umesto da se bave poslovima za koje su se školovali, zasukati rukave i početi najpre da kuvaju ajvar. A, sve je počelo pre otprilike četiri godine kada je Aleksandra skuvala svoju prvu teglu omiljene srpske zimnice.

- Nikada u životu pre toga nisam ni pomislila da pečem i ljuštim papriku, a kamoli da kuvam ajvar, a onda sam u prvoj turi spakovala čak 700 tegli. Bila sam apsolutna početnica i nisam bila sigurna kako će sve da ispadne. A, ispalo je fantastično. Sve smo prodali jako brzo.

Pavlovići su se uvek vodili idejom da sačuvaju tradicionalne recepte i način pripreme autentičnih srpskih proizvoda.

- Sve radimo sa puno ljubavi, na šporetu na drva, pomoću varjače i šerpe, pa odatle i naše ime. Živimo u podnožju Kopaonika, pa sve plodove koje koristimo tu i beremo - priča mlada domaćica.

Proizvodi Aleksandre i Jovice Pavlovića iz Brusa Foto: Instagram


Interesantno je da ovi mladi ljudi nemaju svoju papriku, već je kupuju od domaćina iz Vojvodine, a ko proba njihov ajvar više nijedan drugi ne poželi:

- Papriku pečemo na “smederevcu”, ljuštimo i meljemo na poseban način i na kraju pržimo dok ne dobijemo finu kremastu strukturu – otkriva ona.

Aleksandra i Jovica u poslu najviše sami potegnu, ali u sezoni im uskoče prijatelji, komšije i rođaci.

- Ajvar je gotov kada Aleksandra proba i svira kraj. Pre toga se ne skida sa šporeta – priča Jovica.

Jedino im je važno da sve bude onako kako mušterije žele. Aleksandra otkriva da nije išlo baš sve glatko od samog početka. Do pravog recepta za gusti sok, koji se danas poslužuje u mnogim ekskluzivnim beogradskim restoranima, prošlo je mnogo vremena. Sada sve to radi presa koju su Pavlovići kupili uz pomoć Fonda za razvoj.

- Kao mlada preduzetnica dobila sam startap kredit i to 35 odsto bespovratno. Tada smo kupili pomenutu presu, mlin i protočni pasterizator. To nam je dosta olakšalo posao - kaže Aleksandra.

Kada se sve pripremi i spakuje, tada Jovica stupa na scenu. Sve džemove, ajvare, flaše raznih sokova, pakovanja voća vozi mušterijama širom Srbije. U širokoj ponudi proizvoda porodice Pavlović i njihove "Varjače i šerpe" je sve ono što su nekada pripremale naše bake - džem od šipuraka, slatka od šljiva, smokve, divljih kupina, ajvari - blagi, ljuti i cepkani, ali i domaći sirup od višanja, gusti sokovi od malina, jagoda, kruške...

Biznis.kurir.rs

Ukus njihovog soka od maline, kajsije ili domaćeg sirupa od višnje nadaleko su poznati. Sve se pravi bez šećera, pa kada probate sok od maline imate utisak kao da ste pojeli šaku tek ubranog voća. Isto je i sa divljom kupinom, borovnicom, crnom ribizlom, jagodom...