FRANCUSKI BRAČNI PAR OŽIVEO SRPSKO SELO: Već 15 godina prave vino na istoku Srbije - 'Sada pijemo samo srpsko!'
Foto: Printscreen/RTS

FRANCUSKI BRAČNI PAR OŽIVEO SRPSKO SELO: Već 15 godina prave vino na istoku Srbije - 'Sada pijemo samo srpsko!'

Moj biznis -

Bračni par Bonžiro, iz francuske vinske oblasti Burgundije, već petnaest godina obrađuju vinograde u istočnoj Srbiji i prave vino u Rogljevu kod Negotina. Zadovoljni su kvalitetom vina koje uglavnom izvoze u Francusku, Japan i Ameriku.

Priča o filokseri koja je u devetnaestom veku uništila vinograde u Francuskoj dovela je u Srbiju u bračni par Bonžiro. Tada se vino iz negotinske krajine izvozilo u Francusku.

porodica Bonžiro
foto: Printscreen/RTS

- Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva, imamo vino od početka, staro 15 godina a to je mnogo važno za nas - naglašava Siril Bonžiro, iz Francuske.

- Mnogo dobro je ovde, vino je kvalitetno i dugo može da se čuva - kaže Estel Bonžiro.

- Mi pijemo belo, crveno, roze vino, šampanj... ali iz Rogljeva - samo iz Rogljeva, to je naše vino i volimo naše vino - dodaje Siril.

porodica Bonžiro
foto: Printscreen/RTS

Francuzi, kako ih u selu zovu, sami rade u vinogradu, u sezoni tu su i njihovi sinovi, a imaju i pomoć iz Srbije. Ovogodišnju berbu zbog visokih temperatura već privode kraju. Čokote su uspeli da zaštite šeširima od lastara.

- Nema suvih bobica. Odlično je ima tečnosti unutra, idealno je, malo je berba poranila, ali će vino biti fantastično - ističe Nenad Rajić, direktor francuske vinarije Rogljevo.

Na obnovljeni kameni podrum pivnicu, posebno su ponosni. Osim njega restaurirali su još dve kamene kuće, jedinstvene u svetu.

porodica Bonžiro
foto: Printscreen/RTS

- Radi još, još radi da, da. Ovo bure je burgundac, imamo frankovku - kaže Siril.

Najlepši posao posle berbe je priprema šire.Biće oko dvadeset hiljada litara izuzetnog vina ove godine, kažu naši domaćini Francuzi , koji zbog ovog posla provode osam meseci godišnje u kamenoj kuči u selu Rogljevo.

1 / 6 Foto: Printscreen/RTS

biznis.kurir.rs/RTS

Bonus video:

03:58

KOMŠIJA DRAGANA NIKOLIĆA I MILENE DRAVIĆ OTKRIO KAKO JE GLUMAČKI PAR PROVODIO LETO: Gaga voleo vino, a imao je jedan poseban hobi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track