MATEJA IZ SELA RAJAC SVE ŠTO JE UBRAO PRODAO PO DOBROJ CENI: Ovoliki rod, urpkos suši, ne pamte ni najstariji meštani (FOTO)
Foto: RINA

MATEJA IZ SELA RAJAC SVE ŠTO JE UBRAO PRODAO PO DOBROJ CENI: Ovoliki rod, urpkos suši, ne pamte ni najstariji meštani (FOTO)

Moj biznis -

Kraj leta sa sobom nosi i plodove brojnih voćnih i povrtarskih kultura. Uprskos dugotrajnoj suši kruška je ove godine po svojoj količini iznenadila voćare.

Mateja Majstorović iz sela Rajac kaže da ovoliki rod, koliki je ove godine, ne pamte ni stariji meštani. Ipak visoke temperature uzele su svoj danak.

- Kvalitet nije baš zadovoljavajući, a razlog tome je manjak padavina. Naše selo Rajac nije bogato vlagom, a kiše nije bilo. Tako da će dobar deo ovogodšnjeg roda završiti u preradi, što kad nas u kazanima za rakiju, što u industriji, kaže za RINU.

Mateja Majstorović, kruška
foto: RINA

Ovaj voćar kaže da otkupna cena kruške tokom sezone poprilično varira, ali da ipak kad se sve sabere i oduzme može da se napravi određena pristojna računica.

- Dosta naše robe smo predali u Takovu, u industriju. Cena je bila solidna. Nešto smo predavali u Užice po 60 dinara. Kako se radi o voću za preradu, to je poprilično zadovoljavajuća cena, rekao je Majstorović.

1 / 5 Foto: RINA

On dodaje da je u ostalim voćnim vrstama koje uzgaja, jabukama i šljivama i pored suše i vioskih temperatura, najveći problem izazvao grad koji je prema njegovim rečima oko 70 odsto roda predodredio za industrijsku preradu, a ne za konzumnu upotrebu.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track