SOK OD OVOG VOĆA ĆEMO PLAĆATI SUVIM ZLATOM! Proizvođači traže druge opcije zbog loše berbe i visokih cena
Foto: Kurir

KRIZA

SOK OD OVOG VOĆA ĆEMO PLAĆATI SUVIM ZLATOM! Proizvođači traže druge opcije zbog loše berbe i visokih cena

Novčanik -

Proizvođači soka od pomorandže razmatraju da se okrenu nekom drugom voću u proizvodnji, kao što su mandarine, zbog toga što su veleprodajne cene pomorandže sve veće zbog loše berbe ovog voća u Brazilu.

Cene soka od pomorandže su na američkom tržištu dostigle 4,95 dolara, što je novi maksimum. Ovo se dogodilo nakon što su brazilski glavni uzgajivači ranije ove nedelje rekli da očekuju da će berba biti manja za 24 odsto u odnosu na prošlu godinu. Pre toga su pretpostavljali da će smanjenje berbe iznositi 15 procenata.

Drveće pomorandže u Brazilu je pogođeno ozelenjavanjem citrusa, što je neizlečiva bolest koja se pojavila posle toplotnog udara i suše u drugoj polovini prošle godine koja je bila ključna za cvetanje.

Očekivani loš rod u Brazilu, iz kojeg se izvozi 70 odsto pomorandže namenjene za proizvodnju soka, biće treći loš globalni rod zaredom. Kao i Brazil, i Floridu u SAD-u je pogodila serija uragana i ozelenjavanje citrusa koje šire insekti koji sisaju sok iz voćke.

Niz loših berbi utiče na sposobnost proizvođača da prebrode trenutne poteškoće u proizvodnji soka od pomorandže. To se prvenstveno odnosi na mogućnost mešanja novog roda sa smrznutim sokom čiji je vek trajanja obično dve godine.

- Ovo je krizna situacija. Nikada nismo videli ništa slično, čak ni za vreme velikih mrazova i velikih uragana- izjavio je za Financial Times predsednik Međunarodne asocijacije za sokove od voća i povrća (IFU) Kees Cools.

Iz IFU-a su naveli da razmatraju da zatraže od Ujedinjenih nacija da preispita postojeće propise o hrani kako bi sok od pomorandže mogao da sadrži i druge citruse, kao i da se propisi promene u samim državama.

Sokovi

Viši analitičar za tržište pića u holandskoj finansijskoj kompaniji Rabobank Franocis Sonneville je ukazao da je potražnja za sokom od pomorandže smanjena za petinu u odnosu na prošlu godinu. Kao razlog za to je istakao poskupljenje ovog napitka i promene potrošačkih navika.

- Globalna industrija soka od pomorandže je u krizi. Industrija na Floridi je skoro nestala, a brazilski uzgajivači su pogođeni biljnim bolestima, rastućim troškovima i nepovoljnim uslovima uzgoja, ostavljajući globalne zalihe soka od pomorandže na najnižem nivou u poslednjih nekoliko desetina godina - naglasio je Sonneville.

Smatra da će proizvođači morati proizvoditi sok nižeg kvaliteta, praviti sokove mešane s drugim voćem, kao što su jabuke, mango ili grožđe, ili će morati povećati cene soka od pomorandže. Ne misli da se pomorandže mogu zameniti mandarinama jer bi to značilo nove troškove u transportu do prerađivača.

Prema riječima Sonnevillea, problemi će se nastaviti jer je potrebno puno vremena za nove zasade pomorandže. Poljoprivrednici u međuvremenu razmatraju druge opcije zbog smanjenja potražnje, piše list Guardian, a prenosi Klix.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.

Bonus video:

02:25

OVE GODINE BEZ AJVARA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track