MIROSLAV SA OCEM OBRAĐUJE 150 HEKTARA DUVANA: Radnici ih hvale - Beremo 3-4 sata i odlično smo plaćeni, ovakve gazde svako želi!
Foto: Printscreen/Facebook

zadovoljni prinosom

MIROSLAV SA OCEM OBRAĐUJE 150 HEKTARA DUVANA: Radnici ih hvale - Beremo 3-4 sata i odlično smo plaćeni, ovakve gazde svako želi!

Moj biznis -

U proizvodnji duvana sorte Virdžinija u poljoprivrednom gazdinstvu porodice Obrovac u sremskom selu Hrtkovci, nema problema i bojazni od tropske suše, koja nas je pogodila ovog leta. Od 150 hektara, na koliko se prostire gazdinstvo Obrovac, od kojih je 80 hektara u sopstvenom vlasništvu, a ostale površine obrađujuju iz zakupa, navodnjava se svih 36 hektara pod duvanom, čija berba je uveliko u toku.

Domaćini u gazdinstvu su otac Jure i sin Miroslav Obrovac, ali su u poslu angažovani svi članovi domaćinstva, pa i grupa sezonskih radnika, jer posla ima na pretek, jer uz duvan koji je dominantan u setvenoj strukturi već 17 godina, zastupljeni su još kukuruz, suncokret, pšenica i povrće. Duvan sorte Virdžinija, uzgaja se za potrebe fabrike Japan tobako internešnel (JTI) u Senti.

duvan, cigarete
foto: Profimedia

– Ranije smo se bavili stočarstvom i imali veće površine pod povrćem, ali smo se zbog nedostatka radne snage i nemogućnosti da sve postignemo, takođe i zbog sigurnog plasmana preorijentisali i najviše posvetili proizvodnji duvana. Posle završetka srednje škole nisam želeo na fakultet, otac Jure je dao otkaz u firmi i nismo se pokajali što smo egzistenciju porodice potražili u poljoprivredi. – naglašava Miroslav Obrovac.

U gazdinstvu Obrovac ukazuju da posla u proizvodnji duvana ima gotovo preko cele godine, od zasnivanja rasada do berbe i isporuke žutog lista, tako da se ugrabi svega mesec i po dana predaha. Miroslav napominje da se sa zasnivanjem proizvodnje rasada kreće krajem februara, te da nakon dva meseca rasad dospeva za iznošenje na njive i rasađivanje, koje počinje od kraja aprila i početkom maja, u četiri etape u razmaku od 15 dana, zato da sav duvan za branje i sušenje ne dospe odjednom.

Berba Virdžinije u gazdinstvu Obrovac ove sezone je otpočela 18. juna i sada je u punom jeku uz angažovanje svih članova porodice i 11 sezonskih radnika iz Hrtkovaca i susednog mačvanskog sela Drenovca. Branje i sušenje lista duvana potrajaće oko četiri meseca, a domaćini očekuju solidan rod i kvalitet žutog lista, od preko dve tone po hektaru, zahvaljujući korišćenju veštačke kiše na svim njivama pod duvanom.

berba, duvan
foto: Kurir TV

– Svake godine kao da krećemo ispočetka, jer iako mislimo da sve znamo, uverimo se da baš nije tako i da stalno moramo da učimo i prilagođavamo se. Uverili smo se da sigurnosti u proizvodnji nema bez navodnjavanja. Neke njive pod duvanom zalivamo iz kanala, neke iz bunara, sve zavisi kakva je pristupačnost vodi. Ove sezone problem su predstavljale izuzetno visoke temperature i tople noći, a sama fiziologija duvana je takva da zahteva malo hladnije noći. Zasad smo iz berbe imamo krupan list ali je tanji i lošijeg kvaliteta. Zadnje sadnje su se pokazale bolje, ušle su u hladniji period, nisu imale taj period preterano toplog vremena, tako da se nadamo solidnom učinku, da će ova biti jedna prosečna godina – očekivanja su Miroslava Obrovca.

Njegov otac Jure Obrovac objašnjava kako su podeljeni poslovi u domaćinstvu, tako da on svakog jutra izlazi na njivu sa beračima, dok je sin Miroslav zadužen za vađenju osušenog lista duvana iz sušara, supruga prati proces sušenja, snaja na njivu ide sa radnicima u vreme kopanja i zalamanja cvetova, tako da su svi na neki način uposleni.

– Sin Miroslav je zadužen za klasiranje osušenog lista. Posle ispakivanja iz sušare, klasira se u tri kutije, po našoj proceni u tri klase. Još je rano govoriti kakav će biti rod, ali s obzirom da su sve njive pod zalivnim sistemima, kao i ranijih godina, nadamo se prinosu od preko dve tone suvog lista po hektaru – otpimista je Jure Obrovac.

Duvan, Fonet

Poljoprivredna gazdinstva koja se bave intenzivnom proizvodnjom, suočavaju se sa problemom nedostatka sezonske radne snage, međutim, gazdinstvo porodice Obrovac nema tih problema jer imaju ustaljenu ekipu berača koja na tim poslovima radi već 12 godina. Beračima obezbeđuju optimalne uslove za rad, pa im je za prevoz iz susednog Drenovca na raspolaganju kombi za svakodnevno putovanje, su iz Hrtkovaca i susednog sela Drenovci, kojima je na raspolaganju kombi za svakodnevno putovanje i okrepljenje za vreme i posle obavljenog posla.

– Svi su prijavljeni kao sezonski radnici, uniformisali smo ih, jako su vredni, pošteni, čestiti i fini radnici. Mislim da su dobro plaćeni i da su zadovoljni, a i mi smo zadovoljni – kaže Jure Obrovac.

Za branje listova duvana mora se poraniti, ustaje se već u pola četiri i ubrzo stiže na njivu, potvrđuje beračica Zorica Gudurić iz Hrtkovaca.

Beremo tri do četiri sata, dobro je društvo i lepo se slažemo, njive su dobro obrađene tako da je duvan milina brati, pogotovo što su nam gazde super, ne mogu biti bolje. Svi bi da rade u gazdinstvu porodice Obrovac. Posla u berbi duvana ima tri do četiri meseca, ide i radni staž, prijavljeni smo i sve je regulisano, zarada je dobra, zadovoljni smo, svaki dan se zaradi po 4.500 dinara, a mi smo se dogovorili tako da je isplata sedmično. Za jedan dan naberemo 78 ramova, taman koliko je potrebno da se upakuje u jednu sušaru, a beremo i za dve sušare kada duvan još bolje sazri – zadovoljna je Zorica Gudurić.

biznis.kurir.rs/Agrosmart

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track