NA OVOM POSLU MOŽE DA SE ZARADI DIREKTORSKA PLATA A ZA ŠKOLU TE NIKO I NE PITA! Za sat uzmu 500-800 dinara i biraju kad će da rade
Ilustracija, Foto: Shutterstock

koji je to posao

NA OVOM POSLU MOŽE DA SE ZARADI DIREKTORSKA PLATA A ZA ŠKOLU TE NIKO I NE PITA! Za sat uzmu 500-800 dinara i biraju kad će da rade

Moj biznis -

U poslednje vreme, oglasi za angažovanje čistačica postali su sve češći, a potražnja za ovim radnicima je toliko velika da ih sada čak i nema dovoljno na domaćem tržištu.

Mnoge čistačice su bukirane nedeljama, pa čak i mesecima unapred, a neke imaju stalne klijente i ne primaju nove.

Sve veći broj čistačica želi da radi samostalno, bez posrednika, direktno sa mušterijama. U Sremskoj Mitrovici postoji nekoliko agencija, ali su zaposleni čistači često angažovani u drugim gradovima poput Novog Sada ili Beograda, ili rade samo na održavanju higijene zgrada.

Zaposlene žene često se žale da je teško naći čistačicu za održavanje stana, dok su cene po satu skočile i do 100 odsto od pre pandemije. Danas neke čistačice u Sremskoj Mitrovici sat vremena rada naplaćuju od 500 do 800 dinara.

Jedna žena koja se bavi čišćenjem privatnih stanova i kuća u Sremskoj Mitrovici kaže da uz redovan posao stiže da nedeljno radi nekoliko sati kod redovnih mušterija, ali za dodatno angažovanje nema vremena.

„Stalno me pitaju da li mogu da se prihvatim, ali ne mogu. Sada naplaćujemo 500 dinara po satu jer je sve poskupelo. Pre pandemije cena je bila od 250 do 300 dinara, sada se može dogovoriti za najmanje 500 dinara po satu“, objašnjava ona.

Čistačice koje se odluče da zarađuju na ovaj način mogu da zarade pristojan novac. Ako sat vremena rada naplaćuju 500 dinara, za osam sati dnevno mogu zaraditi 4.000 dinara. „Lepo se zaradi, ali i naradi. Malo je žena koje hoće da rade ovaj posao. Uglavnom su to starije žene, ima mladih, ali retko“, kaže naša sagovornica.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock, Profimedia

Oni koji rade ovaj posao „sa strane“, pored redovnog posla, za četiri sata dnevno mogu da zarade oko 2.000 dinara, što za 22 radna dana predstavlja zaradu od 44.000 dinara.

„Žena koja mi je do sada čistila stan povećala je satnicu, javila mi da je prebukirana i da ne može da dođe. Sada tražim novu čistačicu, ali već mesec dana ne uspevam da nađem. Sve su zauzete. Pokušala sam i sa oglasom, ali žene koje se javljaju mogu dodatno da rade samo sat ili dva dnevno, što meni nije dovoljno“, priča jedna Mitrovčanka.

Posao čišćenja privatnih stanova i kuća može biti vrlo unosan. Jedna čistačica može da zaradi „direktorsku“ platu ako dobro organizuje svoje vreme i poslove.

U Sremskoj Mitrovici postoji nekoliko agencija koje nude usluge čišćenja, ali su i njihove cene raznolike. Cena se kreće od 800 dinara po satu do 5.000 dinara za kompletno čišćenje stana, koje se naziva veliko spremanje.

„Neće mlade devojke da rade ovaj posao, a ja ne vidim razliku između konobarisanja i čišćenja, da me pogrešno ne shvatite. Dođeš u dogovoreno vreme, odradiš svoje sate, isplaćen si po danu, ako dobro odradiš posao, zovu te ponovo i vrlo brzo se zaradi „direktorska“ plata. Danas, ništa nije sramota, pogotovo kada se dobro zaradi. Bolje biti čistačica, nego pozajmljivati novac. Rad nikog nije ubio, preporučila bih onima koji su bez posla da počnu, nije teško, a zarada je odlična“, zaključuje naša sagovornica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track