DRAGANA RIZIKOVALA ALI JOJ SE ISPLATILO: Sa mužem pokrenula dva biznisa odjednom, sada zadovoljno trljaju ruke
Foto: Printscreen/Facebook/dragana.djokic, Shutterstock

DRAGANA RIZIKOVALA ALI JOJ SE ISPLATILO: Sa mužem pokrenula dva biznisa odjednom, sada zadovoljno trljaju ruke

Moj biznis -

Dragana Đokić iz Belušića i njena porodica žive od poljoprivrede, a bave se mlečnim govedarstvom i uslužnim tovom pilića. Ona kaže da se isplati uslužni tov pilića i da je njena porodica zadovoljna poslom, iako su tek nedavno počeli time da se bave.

- Farmu pilića imamo od prošle godine. Odmah na startu smo imali peh, jer je došlo do velikog ugušenja pilića zbog nestanka struje. Tako smo u startu bili u velikom minusu. Međutim, sledeće ture su bile dobre i više nismo imali problema - kaže ona.

kokošinjac, pilićarnik, pilići, kokoške
foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Velika ulaganja

Dragana i njen suprug Dejan su objekat na farmi pilića napravili isključivo od svojih sredstava, i nikakavu subvenciju nisu koristili.

- Suprug je bio vozač po Evropi i odlučio je da se vrati, tako da smo ušteđevinu uložili u ovaj posao. Čuli smo da od ovoga može da se živi, malo smo istraživali, razgovarali sa stručnjacima i ljudima koji to već rade i tako se odlučili da napravimo farmu pilića - navodi Đokićeva i dodaje da je kapacitet farme 10.000 komada.

Dragana kaže da su ulaganja u farmu bila prilično velika.

- Izgradnja objekta nas je koštala više nego što smo mislili, jer je u međuvremenu sve poskupelo, građevinski materijal, krovni lim i ostalo. Sve je skupo, a samo oprema je koštala oko 16.000 evra - kaže ona i dodaje da je problem bio i što pribavljanje svih dozvola i dokumentacije dugo traje.

selo, Srbija, seoska kuća
foto: Shutterstock

Unosan posao?

Uzgoj tovnih pilića može biti vrlo unosan posao ukoliko se ispoštuju osnovni uslovi za njihov uzgoj. Najbitnije je da farma bude dobro opremljena. To pre svega podrazumeva adekvatan prostor u kojem borave pilići, kvalitetnu hranu, redovnu vakcinaciju i visok nivo higijene. Intenzivni tov pilića traje od 40 do 42 dana starosti.

- Najvažnije za farmu su temperatura, vlaga, ventilacija i režim osvetljavanja. Pilići na početku tova nemaju razvijen termoregulacioni sistem, a on se uspostavlja tek sa tri do četiri nedelje starosti, pa je grejanje pilića veoma važno - kaže Đokićeva i dodaje da temperatura u početku treba da bude od 33 do 35 stepeni a zatim se postepeno smanjuje.

Čuvaju 10 krava i žele da smanje broj

Đokići se godinama bave mlečnim govedarstvom, ali sve su bliže odluci da smanje broj grla ili da prestanu time da se bave.

- Želimo da smanjimo broj grla kojih trenutno imamo 10 i da se usredsredimo samo na živinarstvo. Isplati se, ali je posao veoma zahtevan - objašnjava Dragana dodajući da telad uglavnom prodaju, a hranu za goveda sami prave.

Dnevno imaju oko 160 litara mleka.

Krava, Krave
foto: Shutterstock

Pletenje korpi odmara

Dok radi i dežura noću na farmi zbog malih pilića, Dragana plete korpe od vrbovog pruća. Selo Belušić je nekada u staroj Jugoslaviji bilo poznato po pletarima. Svaka kuća je znala pletarski zanat, a meštani su lepo zarađivali od prodaje korpi i drugih upotrebnih i ukrasnih predmeta od pruća.

- Moj svekar Milašin me je naučio da pletem korpe od vrbovog pruća. Cele zime sam radila, na proleće malo manje, a i sada radim. To me opušta, volim to da radim. Dnevno uradim i po 70 manjih korpi kada nemam puno drugog posla. Pletem za čoveka iz okoline Jagodine. Volim ovaj posao jer može lepo i da se zaradi, a i opušta me - kaže Đokićeva i dodaje da najviše posla ima oko praznika kao što je 8. mart.

biznis.kurir.rs/Agroklub

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja