NENAD KRENUO U BIZNIS SA VOJNIČKIM KAZANOM, A SADA SPREMA IZVOZ ZA AMERIKU: Sve pravi na tradicionalan način i nadaleko je poznat
Počeli su 1999. godine skromno,posle rata, sa jednim vojničkim kazanom i proizvodnjom jogurta od 3,2 procenta mlečne masti. Danas mlekara Pađeni zapošljava 200 ljudi i jedan je od lidera u regionu na polju mlečne industrije.
Nenad Vukoje je nakon završetka Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu zajedno sa suprugom koja je studirala ekonomiju u Dubrovniku svoju sreću tražio u rodnoj Bileći. Zaposlio se u struci i nakon nekog vremena je u dogovoru sa svojom saputnicom shvatio da im se njihovi poslovi ne isplate kako bi živeli normalno bez trzavica. Rešili su da u dogovoru sa ljudima dobre volje pronađu novi način za zaradu, a da pritom, po njegovim rečima, nikome “ne smetaju“.
- Teško je to vreme bilo, ali morali smo da se snađemo i u tome smo uspeli. Krenuli smo skromno, sa vojničkim kazanom, jednom pakericom i sa pravljenjem jednog proizvoda. U početku smo samo žena i ja radili sami, a naši sinovi koji su još uvek bili maloletni su nam pomagali koliko su mogli. Nakon završetka proizvodnje, ja sam ono što napravimo razvozio i tako je sve krenulo. Već sledeće godine, u februaru 2000. smo zaposlili prve radnike – započeo je Nenad svoju priču za Kurir.
Mlekara Pađeni danas ima 200 zaposlenih, a mleko koje distribuira nabavlja sa područja 20 opština od Han Pijeska do Trebinja u Republici Srpskoj, kao i u Federaciji BiH u Čapljini, Tomislavgradu i Kalesiji.
Imaju 700-800 kooperanata sa područja cele države, i danas prerade i do 100.000 mleka na dnevnom nivou, naspram početnih 130 litara.
- Danas plasiramo proizvode na području cele Bosne i Hercegovine, a što se tiče izvoza idemo i do Crne Gore, Hrvatske, Srbije, zatim dalje do Austrije, Nemačke, Danske, a uskoro se nadamo da ćemo biti viđeni i na području daleke Amerike – ponosno ističe Nenad.
Njihova proizvodnja je danas najopremljenija savremenim alatima potrebnih u mlekarskoj industriji u celoj bivšoj Jugoslaviji.
Kao i svi stanovnici Evrope, i Pađeni su za vreme korone bili prinuđeni da drugačije poslovanje, ali Nenad napominje da za razliku od mnogih gotovo ništa nisu menjali.
- Postojao je problem sa izvozom, kao i sa sveukupnom logistikom zbog svakodnevnih ograničenja u kretanjima. U tom momentu smo odlučili da rizikujemo, nikome nije bilo lako a još manje zaposlenima širom zemlje, tako da smo mi tada odlučili da ne korigujemo zarade, a da pritom pokušamo da zadržimo isti obim prodaje. Evo, nakon 2-3 godine taj potez nam se isplatio – istakao je.
Nenad kaže da se Pađeni razlikuju od ostatka tržišta najviše zbog toga što su proizvode koje plasiraju odlučili da prave na tradicionalan način, a da su to kupci sami prepoznali. U ponudi imaju mnoge proizvode, od jogurta i pavlake pa sve do sira, kajmaka i mlečnih namaza, i uz pomoć svoje savremene tehnologije uspevaju da mleko fermentišu na način da mu se mušterije prosto često vraćaju.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
STOLE HITNO PRODAJE KUĆU I PLAC ZA SAMO 10.500 EVRA! Imanje kod Paraćina ima i bunar i voćnjak, a interesovanje kupaca je ogromno