TALE SVOJE PROIZVODE ŠALJE ČAK U BERLIN: Voleo bih da ceo svet vidi moje umetničko delo u plastenicima i na njivama (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/RTV Novi Pazar

TALE SVOJE PROIZVODE ŠALJE ČAK U BERLIN: Voleo bih da ceo svet vidi moje umetničko delo u plastenicima i na njivama (VIDEO)

Moj biznis -

Voleo bih da ceo svet vidi moje umetničko delo u plastenicima i na njivama. Moji preci su se bavili proizvodnjom paprike. Volim i znam da radim sve poljoprivredne poslove i ništa mi nije teško, započinje svoju priču Tale iz Lukara, kod Novog Pazara.

Dodaje da "mora da se radi, ali rokovi ne pitaju za vrućinu".

- Prošle godine paprika je zbog povoljnih vremenskih uslova veoma dobro rodila i na domaće tržište stigla mnogo ranije u odnosu na predhodnu godinu. Sad me sve vrste povrća zanimaju. U budućnosti planiram da proširim svoju proizvodnju, ako Bog da – kazuje Faruk Tale Plojović.

Faruk Tale Plojović, Lukare, paprika
foto: Printscreen/Youtube/RTV Novi Pazar

Domaćin je razmišljao o svojoj ogromnoj prizvodnji paprike. Od same te reči se ponosio, ali to su tek počeci… kupce bira najviše po tome što želi da donese malo radosti i vedrine u njihove sumorne živote.

- Ja sam veseljak u duši. Volim da se družim. Život brzo prolazi, svemu dođe kraj.

U plasteniku i na njivi radi kao mladić.

- To je moj život veli – gazda. Taj je period za njega, kaže, najsrećniji.

- Najpre je volja kad je rasad dobar, pa kad biljke počnu da rastu, da šire krošnje… Njegova porodica se tradicionalno bavi poljoprivredom i povrtarstvom, tačnije uzgojem i preradom paprike.

Faruk Tale Plojović, Lukare, paprika
foto: Printscreen/Youtube/RTV Novi Pazar

Njiva je dobro rodila

- Supruga i ja radimo sve zajedno. Jako se dobro slažemo. Imamo više razumevanja jedno za drugo. Nije bilo lako ali smo se mnogo trudili. Paralelno smo mnogo toga prošli. E skućili smo se! I pravo da vam kažem baš je komforno. Imamo finu i dobru decu – veli Faruk.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/RTV Novi Pazar

Svoje proizvode šaljem u Berlin

Od prizvodne povrća može solidno da se živi. Tale se trudi i napreduje. Na njegovom imanju rađaju i bostani.

– Vreme je da građani znaju razliku između domaće paprike i one koja danima stoji na tezgi u nekoj novopazrskoj prodavnici. Svoju robu dostavljam širom Evrope. Imam nrkoliko hiljada biljaka. Sve prozvode prosledim u Berlin – govori uzgajivač povrća.

- Nisam se ja promenio. Ljudi su se promenili. Miris paprike mene očarava. Najveći deo svog života bio sam primoran da ustajem rano i uvek sam u žurbi oblačio odeću. Prosečni seljak i po petnaest sati dnevno radi trista dana u godini. Mene ovaj posao odmara – kazuje veseli Faruk.

(Kurir.rs/RTV NP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track