MIROSLAV PRODAO KOMPANIJU U LONDONU ZA 703 MILIONA FUNTI: Bavi se OVIM značajnim poslom, a ima i ozbiljan biznis u Srbiji!
Foto: Shutterstock

biznismen iz senke

MIROSLAV PRODAO KOMPANIJU U LONDONU ZA 703 MILIONA FUNTI: Bavi se OVIM značajnim poslom, a ima i ozbiljan biznis u Srbiji!

Moj biznis -

Miroslav Reljanović Zagrepčanin, Riječanin sa biznisom u Londonu, ali i u Srbiji, verovatno je i najveći preduzetnik s Balkana u zdravstvenom sektoru, a prošlo je skoro nezapaženo da je njegov Ergomed prodat na Londonskoj berzi u novembru prošle godine za neverovatan 703,1 milion funti.

Kako prenose britanski mediji, Miroslavljevih preostalih 18 odsto udela u prodaji vrednuje se 123 miliona funti, a kupac je Private Ekuiti fond Permira. Sa svojom cenom od 13,52 funti po akciji, premija za preuzimanje dostigla je 28 odsto. Međutim, nije poznato da li je Reljanović uplatu preuzeo u gotovini ili u obveznicama.

Kontaktirali su sa Miroslavom da kaže nešto više o poslovnim planovima, pošto je i nakon preuzimanja Ergomeda ostao njegov izvršni predsednik.

Novac, Funte
foto: Thinkstock

Ergomed, kompaniju koju je u Zagrebu osnovao doktor Miroslav Reljanović 1997. godine i koja se bavi kliničkim ispitivanjem lekova, razvojem novih lekova i njihovim testiranjem, kupio je globalni evropski fond koji u ovom trenutku ima investicije vredne čak četiri milijarde evra.

Povodom akvizicije, Permir je rekao da će u narednoj poslovnoj fazi Ergomeda pomoći kompaniji u razvoju poslovanja, a Silvija Oteri, partner i globalni šef zdravstva, istakla je da je privilegija biti u poslovnom partnerstvu sa Miroslavom Reljanovićem.

Budućnost kompanije, na čijem čelu ostaje Reljanović, vodeći se saopštenjem iz Permire, podrazumeva širenje poslovanja, ulaganje u tehnologiju i strateška spajanja i preuzimanja. Reljanović je, takođe, značajan investitor za riječku i istarsku regiju, budući da je pre skoro devet godina kupio današnju Specijalnu bolnicu Medico sa sedištem u Rijeci, a na otvaranju 2016. godine, kada je kompanija Medico proslavila 25 godina rada, došla je i tadašnja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

advokat, ugovor
foto: Profimedia

Prema podacima Poslovne Hrvatske 2022, kompanija Medico prošle godine ostvarila je osam miliona evra prihoda, a Reljanović ju je kupio od Basler osiguranja sa jasnim ciljem razvoja medicinskog turizma, tako da sada ima filijalu u Puli. Prema poslednjem izveštaju za celu poslovnu godinu, Ergomed je zabeležio rast narudžbi od 23,1 odsto u 2022. godini.

Takođe, kompanija je otvorena u pet zemalja Evropske unije, a to su Francuska, Italija, Irska, Portugal i Rumunija, a ostvarila je i prihod od 145,3 miliona funti, odnosno 22 odsto više nego godinu dana ranije. Ergomed ima i 1.400 zaposlenih, a u prvoj polovini 2023. u odnosu na prvu polovinu 2022. prihodi su porasli za deset odsto, odnosno na 76,7 miliona funti, dok su narudžbine porasle za devet odsto , tačnije na 310 miliona funti.

novac, pare, funte
foto: Profimedia

Vinski biznis u Srbiji

Važno mu je i to što se od Rijeke može stići do sedam aerodroma za dva sata vožnje. U najveći grad na Kvarneru preselio se 2008. godine, kada je otvoren puni profil auto-puteva prema Rijeci, što mu je bilo od značaja, jer Ergomed posluje u Zagrebu.

Prema pojedinim objavama u medijima, Reljanović je zajedno sa suprugom Gordanom Tonković pre 18 godina ulagao u vinski biznis, u Vinariji Tonković, nedaleko od Subotice u Srbiji, gde se proizvodi sorta vina Kadarka.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track