RADI U NEMAČKOJ U HOTELU SA 5 ZVEZDICA: A platom je, kaže, zadovoljan onako! Da li bi u Beogradu mogao da dobije isto ili više?
U ARD-ovoj seriji „Lohnt sich das“ (Isplati li se), 27-godišnji Niklas otkriva kako radi u hotelu s pet zvezdica i kako mesečno zarađuje 2.700 evra bruto.
Niklas radi u jednom hotelu u Donjoj Saskoj. Zadužen je za priloge, povrće, supe i vegetarijanska jela.
- Moj posao kuvara je, rekao bih, vrlo stresan jer je psihički i fizički zahtevan. Dakle, imate puno stresa i nosite deo posla kući, rekao je on za Bayerischer Rundfunk.
Niklas ističe da se već navikao na rad praznikom kao i da bi mu dodaci za rad nedeljom i praznicima olakšali stres.
- Odmor mi više i nije nešto posebno, rekao je mladi kuvar koji, iako uživa u svom poslu, napominje da ima još prostora za napredak, pogotovo kada je u pitanju plata.
- Jako sam ambiciozan. Za mene uvek postoji korak dalje. Još puno toga mora da se dogodi pre nego što budem zadovoljan, uključujući i platu, rekao je NIklas.
Čak i ako dobije bakšiš u ugostiteljstvu, kaže da se ne oslanja na napojnice jer one uvek variraju.
Ipak, Niklas je uveren da se njegov rad svakako isplati. Ističe da uživa u svom poslu, da se dobro slaže sa svojim timom te da mu je posao zanimljiv. Veruje da dobro zarađuje, ali njegova ambicija je daleko od zadovoljenja.
Kolika je plata kuvara kod nas u Srbiji?
Kuvari su poslednjih godina u Srbiji izuzetno traženi, a oni sa najviše iskustva, uspeha i obrazovanja, i te kako mogu dobro da zarade, posebno u prestižnim hotelima svetskih lanaca kojih je u Beogradu sve više.
To su luksuzni hoteli koji se diče svojim "šefovima" i prestiž je kuvati za tamošnje goste. S obzirom da su ključni za ugled hotela, cenjeni su što se ogleda i u njihovim platama koje idu i do nekoliko hiljada evra.
Evo i nekoliko aktuelnih oglasa kod nas u kojima se uglavnom traže pica i roštilj majstori, ali i kuvari u manjim lokalima - restoranima, kuvanim jelima, pekarama, kioscima....
Kuvara traži i prestižni hotel poznatog stranog lanca u Beogradu, ali u tom oglasu nije navedena plata.
Niklas u nemačkom hotelu sa 5 zvezdica zaradi oko 1.900 evra, a u Beogradu za posao šefa druge smene u restoranu a ne u hotelu nudi se 1.700 evra.
Kurir.rs/Fenix-magazin/MD/Prenela: SĐP
ŠARAN 600 DINARA PO KILOGRAMU, SMUĐ DUPLO SKUPLJI: Riba jeftinija nego lani, interesovanje ogromno - ovo je detaljan cenovnik