SLAVIŠA ZALUDEO TURISTE NA TENERIFAMA OVIM SRPSKIM SPECIJALITETOM: "Svi jedu, ali kad vide pljeskavicu voda im krene na usta" FOTO
Foto: Facebook/ Creperia Advans

domaća kuhinja na kanarskim ostrvima

SLAVIŠA ZALUDEO TURISTE NA TENERIFAMA OVIM SRPSKIM SPECIJALITETOM: "Svi jedu, ali kad vide pljeskavicu voda im krene na usta" FOTO

Moj biznis -

Tenerife su najveće ostrvo Kanarskog arhipelaga koji se nalazi u Atlantskom okeanu, ujedno i najlepše prema mišljenju mnogih posetilaca, karakteriše ga blaga klima, zbog čega je tokom većeg dela godine idealno mesto za odmor. Tokom cele godine živa u termometru se kreće između idealnih 17 i 28 stepeni Celzijusovih.

Upravo kada dođete na ovo čarobno mesto i krenete brdovitim ulicama Puerto de la Kruza dolazite pravo do restorana balkanske kuhinje, čija džinovska pljeskavica sa zidova mami prolaznike da svrate. Na ovom mestu će vas ugostiti Slaviša Janjić, rođeni Sarajlija, sa privremenim boravkom u Beogradu, pa Torontu, sada nastanjen na Tenerifama. U turistički grad na obali Atlantskog okeana doselo se sa porodicom pre desetak godina.

Domaćinski sa ogromnim porcijama kao u zavičaju, kod Janjića možete da pojedete sarmu po srpskom receptu, pitu savijaču iz Sarajeva, gulaš, ali i prave domaće palačinke sa prelivima koje su Janjići sami osmišljavali i probali najpre u svojoj kuhinji.

Creperia Advans, Advans, Slaviša Janjić
foto: Facebook/ Creperia Advans

- Sve radimo po našim porodičnim receptima, kako su kuvale naše mame i bake. Slušali smo savete članova porodice i prijatelja, dodavali sastojke, učili... Uvek smo otvoreni za nešto novo na meniju. Tako su i nastajale palačinke sa raznoraznim prelivima - priča Slaviša za Kurir.

Na ideju da daleko od domovine turistima vrlo probirljivog ukusa ponude balkansku hranu došli su još za vreme boravka u Kanadi. Tada su imigrantima i našim ljudima ponudili pite koje su pravili u svom domu.

- Tako smo došli na ideju da bismo mogli da otvorimo pekaru, da to u stvari pretvorimo u biznis, ali to nismo nikad realizovali u Kanadi. Tek pošto smo se kasnije preselili na Tenerife, ubeđeni da ovde nema dobrog hleba, zaleteli smo se i otvorili pekaru. Nije išlo. Oni ovde nemaju kulturu jedenja hleba, koju imaju Srbi. Posao jednostavno nije išao i posle šest meseci shvatili smo da moramo nešto da menjamo - otkriva nam ovaj Sarajlija.

TEŠKO DO KISELOG KUPUSA

Dok su Janjići boravili u Kanadi lako su mogli da nađu dobru glavicu, poput futoške, svake godine su kiselili bure kupusa. Na Tenerifama kupus kupuju u marketu. Takoreći, dovijaju se.

Pakovan je u vakumiranim kesama, onda mora da se ispere da ne bude previše kiseo. Sve su i to usavršili, kako bi sarma na trpezi bila savršena.

Pekara je polako postala restoran, a sve ono što su voleli da jedu u svojoj kući polako su prenosili na jelovnik. Nije sve išlo baš glatko, ali su se borili. Pitu i dalje prodaju, ali nije ona nešto što se ovde rado jede, daleko više gostiju želi pljeskavicu, sarme, gulaš.

- Za pitu smo sentimentalno vezani, pa smo je ostavili i ona nam daje reklamu. Za nas ona ima veliki značaj, domaća je, kore se ručno razvijaju svaki dan - kaže Slaviša.

Creperia Advans, Advans, Slaviša Janjić
foto: Facebook/ Creperia Advans

Kod Janjića u restoran na Kanarskim ostrvima rado svraćaju svi, a naročito kada se užele domaće kuhinje. Interesantno je da njihovu sarmu vole i jedu svi, naročito turisti. Domaći su se u početku nećkali, ali su zato gosti iz Nemačke, Austrije, severne Evrope jedva čekali da probaju, a onda su se nanovo vraćali. Sada sarme Janjića sve češće jedu lokalci. I oduševlejni su.

- Recept je moja žena donela od kuće. Njena mama je kada je dolazila malo doradila i posavetovala, a onda i moja majka, koja nam je gost svake godine, i dobili smo savršeno jelo koje svi obožavaju. Sada se ona već duže vreme priprema po našem receptu - navodi Janjić.

A, kako su gostima objasnili šta je, ustvari, sarma. Na meniju pored njenog imena stoji objašnjenje - fil od mlevenog mesa i pirinča, urolan u list kiselog kupusa.

Sumnjičavi su gosti ovog rajskog ostrva kada poruče sarmu i gulaš. Pitaju, traže da im se objasni kako se pravi, mnogi ne znaju ni šta je kiseli kupus, a kamoli sarma. Ali, kada im konobar donese tanjir već po pogledu vide da su oduševljeni, a tek posle jela samo pljušte pohvale. Mnogi kažu otvoreno gazda Slaviši, a neki svoje utiske prenesu na Tripadvisoru gde je restoran Janjića ADVANS visoko ocenjen.

LEBLEBIJE PODSEĆAJU NA NAŠ PASULJ

Lokalni specijaliteti na Tenerifama samo „na oko“, podsećaju na jela koja se spremaju kod Janjića.

- Gofio je sličan našoj palenti, karne de kabra gulašu, ali se pravi od kozijeg mesa, garbanzos su leblebije, podseća na dobar srpski pasulj, zatim krompir na raznorazne načine - kaže Slaviša.

- Pljeskavica je za većinu pravi hit. Oni to zovu hamurger i iznenade se njenom veličinom pošto se kod nas služi isključivo ona od 200 grama. To je pravo uživanje za sve - otkriva domaćin.

1 / 7 Foto: Facebook/ Creperia Advans

Veoma ljubazno osoblje, odlična usluga i ukusna hrana glavne su preporuke za restoran Janjića u Puerto de la Kruz, a ono što goste još oduševljava je neverovatno niska cena za tako dobar kvalitet hrane i lokaciju. Ovaj restoran za mnoge je dokaz da, kako reče jedan od gostiju u komentarima, ne mora da bude "fensi" ili skup da bi bio vredan posete.

- Mogao sam da proširim restoran i dalje razvijem biznis, ali to traži nove konobare i još više obaveza. Od ovog posla svi živimo lepo i zadovoljni smo. Naš restoran posećuju uglavnom turisti, lokalci nisu mnogo zainteresovani za naše specijalilteta, ali to je dodatni izazov. Svake sezone se dokazujemo novim ljudima i odlično nam ide. Već smo prepoznatljivi po kvalitetu, ljubaznosti, usluzi, ljudi nam se rado vraćaju - zaključuje ovaj vredni Sarajlija.

kurir.rs/ J. Ž. SKENDERIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track