TOP 5 RESTORANA KOJE TREBA DA POSETITE U ISTANBULU: Ne vraćajte se kući dok ne probate njihovu hranu, lokalci ih obožavaju
Istanbul je grad na raskršću dva kontinenta, mesto gde se istok i zapad susreću ne samo u arhitekturi i kulturi, već i na tanjiru
Šetajući njegovim živopisnim ulicama, gotovo je nemoguće ostati ravnodušan prema bogatom mirisu začina, sveže pečenog mesa i raznovrsnih jela koja na svakom koraku pozivaju na otkrivanje duboko ukorenjene kulinarske tradicije.
U moru restorana koje Istanbul nudi, izdvojila sam šest mesta koja su me osvojila ne samo ukusima, već i pričama koje nose.
Antiochia restoran - autentični ukusi jugoistoka
Skriven u živopisnoj četvrti Beyoğlu, Antiochia je restoran koji u tanjir donosi duh jugoistočne Turske, posebno ukusa iz Antakije (nekadašnje Antiohije).
Njihova jela su jednostavna, ali eksplozivna po aromi – marinirana jagnjetina, mutabal, začinjeni meze tanjiri i savršeno pečen somun. Enterijer je skroman, ali toplina osoblja i mirisi sa roštilja čine da se osećate kao da ste na porodičnom ručku kod nekog iz Anatolije.
Hamdi restoran - večera s pogledom na Zlatni rog
Ako tražite spoj vrhunske turske kuhinje i spektakularnog pogleda, Hamdi restoran u blizini Galata mosta je nezaobilazan. Od najukusnijih riba do klasičnih kebaba, svaki zalogaj nosi duh Gaziantepa, poznatog epicentra turske gastronomije.
Dok uživate u „Ali Nazik“ kebabu i hladnom ajranu, pogled na zalazak sunca iznad Zlatnog roga ostaje urezan u sećanje.
Revma restoran - moderno lice egejske kuhinje
Smešten u šik delu Kadıköya, Revma donosi osvežavajući pogled na egejsku kuhinju.
Ovde dominiraju lagani, morski specijaliteti. Uz čašu hladnog rakija i meze tanjir, atmosfera podseća na letnje večeri na obali Egeja. Enterijer odiše minimalizmom, ali svaki detalj je pažljivo osmišljen.
Çiya Sofrası - gastronomski vremeplov kroz Anadoliju
Na azijskoj strani grada, u srcu Kadıköya, nalazi se Çiya Sofrası, gotovo institucija za ljubitelje autentične anadolijske kuhinje.
Vlasnik i kuvar poznat je po istraživanju zaboravljenih recepata iz svih krajeva Turske. Meni se menja svakodnevno, a u ponudi su jela poput orijentalnih gulaša, kiselo-slatkih paprika punjenih suvim voćem i jagnjećih specijaliteta. Ovo mesto je savršeno za ljubitelje raznovrsnih ukusa.
Muutto Galataport - skandinavska estetika i lokalni sastojci
Na samoj obali Bosfora, u novouređenom kompleksu Galataport, Muutto predstavlja fuziju skandinavske jednostavnosti i lokalnih sastojaka. Iako ne klasično turski, ovo mesto odlikuje se svežinom, kreativnim pristupom pripremi jela i pažljivo odabranim vinima iz regiona. Idealno je za one koji žele nešto drugačije, ali i dalje ukorenjeno u lokalnoj tradiciji.
Spice Bazaar - začinska čarolija na svakom koraku
Iako nije klasičan restoran, Spice Bazaar (Egipatska pijaca) je epicentar ukusa i mirisa Istanbula. Ovde se susreću kumin, sumak, aleva paprika i desetine drugih začina koji su osnova svake turske kuhinje.
Na mnogim štandovima možete probati sušeno voće, lokum, orašaste plodove, ali i sendviče sa sudžukom ili balık ekmek (riba u lepinji) koji se prave tik uz bazar.
Svaki od ovih restorana nudi jedinstveni pogled na raznolikost turske kuhinje - od ulične hrane do porodičnih recepata koji se prenose generacijama. U Istanbulu, hrana nije samo potreba, ona je iskustvo, susret, emocija. A ako želite da zaista upoznate ovaj grad, najpre se upoznajte sa “njegovim ukusima”.