Slušaj vest

Porodica Hromčik iz Padine godinama proizvodi mak, jer je to bilo isplativo. Ova godina nije dobro počela, prinosi su manji, kao i zarada, ali kupaca ima i većinom su iz Slovačke.

Braća Mišo i Mirko Hromčik iz Padine iskusni su u proizvodnji maka. Sada je počela vršidba, a kod njih se oduvek zna šta je čiji posao.

„Radili smo još sa dedom, sa tatom, sad smo nastavili ja i brat, malo smo to usavršili. Ja kombajniram većinom, on oko čišćenja, pomažu i sinovi", navodi poljoprivrednik Mirko Hromčik.

Proizvodnja maka Foto: RTS

Ove godine je prinos, kažu, za 30 odsto manji od proseka, a uzrok su majske kiše koje su sprale polen i mnoge čaure su ostale prazne. Zato neće biti zarade, već će se samo povratiti uloženo.

„Ako gledamo prinos po jutru, neki prosek je, zadovoljni smo sa 500 kilograma. Hoće to da bude i više, ali ove godine 300 do 400 kilograma ne prelazimo, tako da što se tiče zarade, tu smo na nuli", kaže poljoprivrednik Mišo Hromčik.

Žetva je zahtevan posao, a najteže je kad mak stigne kući, pa treba da se odvaja od čaura i čisti više puta. Porodica Hromčik manji deo ostavlja kod kuće, za prodaju u Padini i okolini, dok većina roda odlazi za Slovačku.

„Od njih je seme, po njihovim propisima smo radili, zaštitu, hemija, insekticidi, sve. Po standardima Evropske Unije. Tako smo ga zaštitili, da bi imali mogućnost da ga izvezemo", kaže Mišo Hromčik.

Ove godine posejali su mak na skoro 25 hektara, međutim, sledeće sezone će verovatno duplo da smanje količine. Razlog je to što je cena ostala ista kao pre i više se ne isplati toliko. Ima više posla nego recimo oko žita, a zarada je sad skoro ista.

Kurir.rs/RTS