Kompanija Serbia Zijin Copper podnela je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta za faznu izgradnju Postrojenja za proizvodnju plemenitih metala i selena i Postrojenja za proizvodnju bakar sulfata sa pratećim objektima u okviru kompleksa ove kompanije u Boru.

Kako se u dokumentu navodi, u okviru postojeće Topionice bakra planirana je izgradnja Postrojenja za proizvodnju plemenitih metala i selena, kao prve faze izgradnje, dok će Postrojenje za proizvodnju bakar sulfata predstavljati drgu fazu izgradnje i biće predmet posebnog projekta i posebne Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, piše eKapija.

Kapacitet Postrojenja za proizvodnju plemenitih metala i selena je definisan količinom anodnog mulja kao sirovine, koji iznosi 800 tona godišnje, a iz njega se planira proizvodnja oko 3,9 tona zlata godišnje, 70,9 tona srebra, 50,9 tona selena, 7,4 kilograma platine godišnje i 66,7 kilograma paladijuma godišnje, kao i ostatka za luženje telura u količini od 19,34 tona za godinu dana.

Predračunska vrednost objekta je 1.842.001.302 dinara (oko 15,7 miliona evra).

- Izgradnja novih postrojenja se planira zbog činjenice da će se povećanjem kapaciteta elektrolitičke rafinacije bakra povećati i količina anodnog mulja koji je polazna sirovina u proizvodnji plemenitih metala i selena. Novo postrojenje će pored toga što će imati veći kapacitet, koristiti noviju tehnologiju i moderniju opremu - piše u zahtevu.

Projektnom dokumentacijom predviđena je izgradnja objekta za proizvodnju plemenitih metala i selena (Zlatare) sa sekcijom za pečenje selena, sekcijom hidrometalurškog tretmana i sekcijom rafinacije Ag, Au, Pt i Pd, kao i elektro soba iz koje se vrši upravljanje motorima/elektronskom opremom u pogonu, portirnice i sekcije rashladne i procesne vode (zgrade sekcije i bazen procesne vode).

povrsinski-kop-rudnika-zidjinsan-2.jpg
Kurir 

Za potrebe nove opreme će biti izgrađena nova trafostanica i NN razvodno postrojenje. Takođe, biće izgrađeni i novi putevi koji će biti u skladu sa zahtevima PPZ zaštite.

Bruto razvijena građevinska površina (BRGP) objekta za proizvodnju plemenitih metala i selena iznosi 5.865,28 metara kvadratnih.

Na parceli koja je predmet projekta nema postojećih objekata koji su u funkciji proizvodnje plemenitih metala i selena. Postojeći objekti su uglavnom van upotrebe, ili se njihovo napuštanje planira u najskorije vreme. Kako piše u dokumetu, radi realizacije ovog projekta je potrebno ukloniti staru fabriku bakarne žice (3.450 metara kvadratnih) koja je van upotrebe i dva pomoćna objekta.

Idejni projekat, je izradilo preduzeće Ludan Engineering doo Beograd. Obrađivač zahteva je Institut za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina (ITNMS).

Kurir.rs/Biznis.rs/Prenela S. Č.