Verovatno ste dosta puta do sada imali priliku da čujete da je zlato dobra investicija.

Kroz istoriju pokazalo se da ništa ne sija kao zlato. Ništa drugačije nije bilo ni u 2024. godini. Zlato je od početka 2024.godine do danas poraslo blizu 30%.

Ulaganje u zlato je poznato kao najsigurnije dugoročno ulaganje. U 2024. godini zlato je pokazalo i svoju drugu stranu. Dakle, investiciono zlato donelo je ulagacima koji su kupili isto pre par meseci, značajan finasijki benefit u formi dodatne vrednosti na uloženi novac.


Ne treba zanemariti ni činjenicu da je zlato u zadnjih pet godina uvećalo svoju vrednost za 110%. Geopoliticke napetosti progresivno utiču na kretanje vrednosti zlata.

Ako posmatramo i uporedimo investiciono zlato sa drugim investicionim kategorijama, npr. nekretninama, zemljištem itd. mozemo zaključiti da zlato predstavlja investiciju sa najbržim povratom uloženih sredstava.

Sredstva uložena u zlato pre pet godina u celosti su se vratila za pet godina.

Zelimo da naglasimo, da to nije uvek tako. Prosečan medjugodisnji rast vrednosti zlata kreće se oko 12%, ali postoje periodi gde je rast vrednosti značajno veci kao sto se desilo u prethodnim godinama. Dakle, ako investiciono zlato ne izvrši povrat uloženih sredstava za pet godina, izvršiće najkasnije za deset godina.


Ako analiziramo ulaganje u nekretnine, zakljucicemo da isto donosi povrat uloženih sredstava u proseku u periodu od 15 do 25 godina, zavisno od lokacije, sadržaja dostupnih na lokaciji, tehničke opremljenosti nekretnine, namene i slično.

Prednosti ulaganja u investiciono zlato u odnosu na ulaganje u nekretnine su sledece:

- Zlato je likvidno i uvek može da se unovci.

Kod investicionog zlata nema poreskih opterećenja prilikom kupovine, posedovanja i prodaje tj.unovcavanja.

Svi porezi su anulirani.

-PDV=0%

-Porez na imovinu=0%

-Porez na kapitalnu dobit = 0%

- Troškovi amortizacije su 0%.

-Prilikom kupovine nove nekretnine placa se PDV u iznosu od 20%.

-Prilikom kupovine polovne nekretnine placa se Porez na prenos apsolutnih prava u iznosu od 2,5%.

-Na posedovanje nekretnine placa se godišnji porez na imovinu.

Jedina prednost nekretnine, jeste mogućnost rentiranja koja donosi mesečnu rentu. Na mesečnu rentu placa se porez u iznosu od 20%.

Ukoliko nekretninu rentiramo fizičkom licu, duzni smo da platimo porez na prihod od nepokretnosti u iznosu od 20% na ugovoreni iznos neto rente. Takodje, ako nam prihodi od nepokretnosti (rente)budu takvi da postanemo obveznici godisnjeg poreza na dohodak gradjana, ili ako nam zbir svih prihoda bude iznad neoporezivog iznosa, dužni smo da platimo i godišnji porez na dohodak građana u iznosu od 10 i 15% na iznos koji se nalazi iznad neoporezivog iznosa utvrđenog zakonom.

Ukoliko je zakupac nepokretnosti Pravno lice, ili Preduzetnik, trošak poreza na prihod od nepokretnosti (poreza na rentu) placa Zakupac. Ukoliko ostvareni prihod od izdavanja nepokretnosti prelazi neoporezivi iznos, vlasnik nepokretnosti placa godišnji porez na dohodak građana u iznosu od 10% i 15 % u zavisnosti od iznosa ostvarenog rentiranjem nepokretnosti posmatrano zbirno sa drugim ostvarenim prihodima na iznos koji prelazi neoporezivi deo.

Rentiranje dovodi do ubrzane amortizacije nekretnine koja se rentira, tako da neretko imamo situaciju da visegodisnja renta ne pokrije troškove amortizacije rentiranog prostora.

Ako se odlučite na prodaju nekretnine, izvesno je da će biti potreban odredjeni vremenski period da se prodaja realizuje.

Zlato je je najlikvidniji imovinski oblik koji možete za jedan dan da unovcimo.

Još jedna bitna prednost ulaganja u zlato u odnosu na ulaganje u nekretnine jeste sledeća. Ulaganje u zlato možemo početi sa manjim finansijkim iznosima, dok su nam za ulaganje u nekretnine potrebni značajno veći finansijki iznosi.

Kao ubedljivo najlošija opcija pokazala se štednja u gotovini. Kapital koji uslovno rečeno,,spava“ tj. koji nije investiciono angazovan umanjuje se iz dana u dan.

Ako smo na primer 2019. godine akumulirali odredjenu sumu novca i ostavili da čuvamo u gotovini, danas posle pet godina imamo isti iznos novca za koji možemo da kupimo mnogo manje dobara nego 2019. godine. Razlog za to je globalna inflacija koja je dovela do povećanja svih dobara i usluga.

GDE I KAKO KUPITI INVESTICIONO ZLATO ?

Zlatara Gold, uvoznik proizvoda iz livnica Heraeus, Argor Heraeus i Valcambi suisse  omogućila je kupovinu investicionog zlata na jednostavan način uz najviše sigurnosne standarde.

Sve informacije o investicionom zlatu možete saznati posetom stranice:

Investicionozlato.com/cena-zlatnih-poluga

Cenu zlata i dostupnost proizvoda, možete saznati posetom stranice:

investicionozlato.com/cena-zlatnih-poluga

Vašu investiciju možete pratiti jednim klikom preuzimanjem besplatne aplikacije.

Cijenu zlata možete saznati u svakom trenutku preuzimanjem besplatne aplikacije OVDE

Zlatara Gold izgradila je najbolju poslovnu reputaciju na nasem tržištu, kroz dugogodišnji kredibilan nastup na tržištu. Zlatara Gold svojim strankama garantuje unovčavanje svih investicionoh proizvoda u svakom trenutku bez odlaganja i čekanja.


Promo