U pokušaju da zaustavi sve veći odliv mozgova, Portugal planira da postane poreski raj za mlade, odnosno da ponudi poreske olakšice onima koji započinju karijeru.

Naime, portugalska vlada desnog centra želi da smanji poresko opterećenje na prihode mladih za period od 10 godina, uključujući i prvu godinu u kojoj mladi ne bi plaćali nikakav porez, piše Fajnenšel tajms.

Lideri zemlje se nadaju da bi taj potez mogao zaustaviti egzodus mladih radnika koji napuštaju jednu od najsiromašnijih ekonomija zapadne Evrope u potrazi za bolje plaćenim poslovima u inostranstvu.

Plan "isceljenja"

Vlada u Lisabonu se bori sa kombinacijom visokih poreza, niskih plata i skupih stanova, što mnoge visokoobrazovane mlade ljude tera iz zemlje. Portugalski premijer Luis Montenegro, koji vodi krhku manjinsku vladu, predstavio je u četvrtak poreski plan kao dio budžeta za 2025. godinu, ali je neizvesno da li ima dovoljno ruku u parlamentu da ga izglasa. Ako ne uspe, biće doveden u pitanje opstanak njegove vlade.

- Naš cilj je da povećamo sposobnost zadržavanja talenata, kako bismo zadržali naše mlade u Portugalu, kako bismo obezbedili da ih manje ode i da oni koji su već otišli ​​mogu da se vrate. Želimo poreski sistem koji je povoljniji za mlade - poručio je letos Montenegro.

U skladu sa planiranim olakšicama, mladi ne bi plaćali porez na dohodak u prvoj godini rada.

Od druge do četvrte godine bili bi oslobođeni 75 odsto poreza na dohodak, od pete do sedme 50 odsto, a od osme do desete godine rada 25 odsto beneficija. Prethodna socijalistička vlast nudila je poreske olakšice samo za diplomce, a sadašnji predlog obuhvata sve osobe mlađe od 35 godina.

Premijer  Montenegro je izjavio da je predlog njegove vlade "uravnoteženije rešenje” nakon što su ga pregovori sa socijalistima naveli da smanji trajanje plana sa 13 na 10 godina. Međutim, podrška socijalista nije zagarantovana jer se ne dogovaraju sa vladom o smanjenju poreza na dobit.

11-copy.jpg
Kurir 

Marina Kosta Lobo sa portugalskog instituta društvenih nauka ocenila je premijerov pregovarački pristup pragmatičnim i upozorila da bi odbijanje budžeta moglo negativno da utiče na ugled socijalista.

Montenegro bi takođe mogao da dobije podršku od krajnje desničarske partije Chega, čiji lider Andre Ventura podržava olakšice, ali kritikuje saradnju sa socijalistima. Međunarodni monetarni fond izrazio je sumnju u poreske olakšice za mlade, upozoravajući da je neizvesno da li će povlašćene poreske stope za mlade zaista smanjiti emigraciju.

Upozorenje MMF-a

Ministarstvo finansija upozorilo je da smanjenja poreskih prihoda idu u suprotnom smeru od potrebe Portugala da otplati nacionalni dug i finansira veće javne investicije. Portugalska vlada procenjuje da će poreske olakšice za mlade koštati zemlju oko 650 miliona evra godišnje.

Već dugi niz godina, Portugal se suočava sa visokom stopom emigracije, pri čemu je broj Portugalaca koji žive u inostranstvu skoro jednak četvrtini stanovništva zemlje. Između 2008. i 2023. godine zemlju je napustilo 361.000 ljudi starosti između 15 i 35 godina, što čini dve trećine svih emigranata u tom periodu, pokazuju podaci državnog statističkog zavoda.

Uprkos odlivu, stanovništvo Portugala je nastavilo da raste, delom zato što je privuklo migrante iz drugih zemalja programom zlatnih viza i poreskim olakšicama za bogate iseljenike koji se postepeno ukidaju.

Novi poreski krediti za mlade biće dostupni i stranim državljanima koji se dosele u tu zemlju. Inače, radnik u Portugalu koji zarađuje prosečnu godišnju platu od oko 20.000 evra trenutno plaća najveću stopu poreza na dohodak od 26 odsto. Svako ko zarađuje između 21.000 i 27.000 evra plaća najvišu stopu od 32,75 odsto.

Kurir.rs/Poslovni.hr/Prenela S. Č.