Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner, poznata po niskim cenama, najavila je novu promenu u poslovanju. Naime, od maja 2025. Rianair ukida fizičke check-in šaltere, što znači da će kompanija u potpunosti preći na digitalni sistem.

Na konferenciji za novinare održanoj prošle nedelje u Dablinu, izvršni direktor Rajanera Majkl O’Liri objasnio je da će od 2025. svi putnici morati da se čekiraju na let isključivo onlajn, koristeći mobilnu aplikaciju ili veb lokaciju Rajanera. Ovim će fizička prijava na šalterima postati prošlost, a putnici će morati da imaju kartu za ukrcavanje na mobilnom uređaju, piše Bug.

Iako su putnici koji su odlučili da se prijave na šalteru već morali da plate dodatnih 55 evra za ovu uslugu, otkazivanjem ove opcije ukida se i ova naknada. Međutim, ovaj isključivo digitalni sistem za čekiranje mogao bi da izazove određene poteškoće, posebno za putnike koji nisu tehnički potkovani ili za one kojima mobilni telefoni, na primer, ostanu bez struje pre ukrcavanja.

w-56919407-rajaner-minsk.jpg
EPA / Stringer Ilustracija

O’Liri je naveo da je takav potez neophodan da bi kompanija održala niske cene letova, što je jedan od ključnih aspekata poslovne strategije Rajanera. Trenutno oko 60 odsto putnika koristi digitalnu prijavu preko aplikacije, dok je cilj kompanije da taj procenat do kraja godine poveća na 80 odsto.

Do 2025. godine, Rianair planira da u potpunosti eliminiše fizičko čekiranje, primoravajući sve putnike da koriste digitalne opcije. U slučajevima kada se baterija mobilnog telefona putnika isprazni, aerodromsko osoblje će moći da pronađe informacije o karti na osnovu putnih isprava, ali još nije jasno da li će se ova pomoć dodatno naplaćivati.

O’Liri je u svom saopštenju naglasio da ovaj potez zapravo predstavlja nastavak digitalizacije poslovanja Rajanera, ističući da su već ukinuli šaltere za prijavu prtljaga, a sada to žele da urade i sa prijavom na let.

– Sve će se upravljati preko aplikacije, čineći proces potpuno digitalnim i eliminišući papirne propusnice- rekao je O’Liri, dodajući da veruje da će ova promena imati pozitivan uticaj na celokupno poslovanje kompanije, piše Dnevno.hr

biznis.kurir.rs