Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović najavila je nakon sastanka sa ambasadorkom Švajcarske Konfederacije Nj. E. An Lugon-Mulan da će se 11. decembra u Beogradu održati „Inovacioni forum Srbija-Švajcarska: Pioniri sutrašnjice - zajedničke inovacije za održivu budućnost“ na kome će učestvovati preko 30 vrhunskih govornika i istakla da se do sada preko 300 ljudi prijavilo.

Prema rečima ministarke, na forumu će se razgovarati o naučno-teknoškim parkovima, zaštiti intelektualne svojine i o BIO4 Kampusu

- Biće potpisan i Memorandum o razumevanju između farmaceutske kompanije Novartis, koja je jedna od najvećih pet farmaceutskih kompanija na svetu sa izuzetno jakom inovacionom delatnošću i BIO4 Kampusa - rekla je dr Begović.

Ona je dodala da je cilj potpisivanja tog dokumenta produbljivnje saradnje između naše nauke i međunarodnih velikih kompanija koje, kako je naglasila, mogu da budu pokretači razvoja naše nauke i ekonomije.

Dr Begović je navela da je tokom razgovora sa ambasadorkom Švajcarske Konfederacije konstatovano da je za obe zemlje proces razvoja inovacija jedan od prioriteta za razvoj ekonomije i društva.

Prema njenim rečima, preko 220 kompanija je na direktan ili indirektan način dobilo podršku od švajcarske vlade i zahvaljujući "Raising Stars" projektu osnovano je preko 100 novih startapova i podržani su mladi, a ulagano je i stanare u naučno-teknoškim parkovima kao i u kompanije koje se bave izvozom.

- Samo naš startap ekosistem je ostvario prihod od 42 miliona evra i time doprineo opet rastu naše ekonomije i naše budućnosti - rekla je dr Begović.

Zoran Petrović/NITRA Inovacioni forum Srbija - Švajcarska 11. decembra u Beogradu

"Realnost inovacionog kapaciteta"

Ambasadorka Švajcarske Konfederacije u Srbiji Nj. E. An Lugon-Mulan rekla je da njena zemlja već skoro deceniju podržava Srbiju u sektoru inovacija i nauke.

- Podržali smo Naučno-tehnološki park u Beogradu, a sada i u Nišu i u Čačku sa više od 4,5 miliona evra. Mi imamo i takozvani švajcarski program za preduzetništvo, koji se fokusira na podršku malim i srednjim preduzećima kako bi se bolje uključili u lance vrednosti i imali bolji poslovni plan i pomogli im da steknu neophodnu stručnost - rekla je Nj. E. Mulan.

Prema njenim rečima, Švajcarska je prepoznala potencijal Srbije, koji je kako je istakla „realnost inovacionog kapaciteta“ i zbog toga je odlučila da to plodno parterstvo podigne na još viši nivo.

- Zajednički forum za inovacije, sa fokusom upravo na kapacitete obe zemlje u smislu inovacija i nauke biće održan 11. decembra i okupiće ljude iz nauke, ekosistema inovacija, kao i privatnog sektora. Tako zapravo funkcioniše dobar ekosistem inovacija, jer okuplja zajedničke kapacitete i pomaže im da uče jedni od drugih i da ujedine snage - istakla je Nj. E. Mulan.

Kurir.rs