Kompanija "Buking", jedna od vodećih svetskih digitalnih platformi preko koje turisti onlajn rezervišu smeštaj širom sveta, u Srbiji oglašava i neregistrovane objekte, što je protivno domaćem zakonodavstvu.

Iako na ovaj način direktno podstiče sivu ekonomiju nadležni državni organi za sada ne uspevaju da im doskoče i da ih nateraju da rade u skladu sa domaćim propisima, što je njihova obaveza koju poštuju u većini zemalja u kojima rade.

U Turističkoj inspekciji za Kurir potvrđuju da su imali više sastanaka sa predstavnicima Bukinga iz Hrvatske, kako bi rešili pomenuti problem, ali rešenja još uvek nema.

425339625-3746840318933086-1948161706761631898-n.jpg
Facebook/Nekretnine kuće, imanje, vikendice, apartmani 

- Na sastanku održanom u martu 2023. u kabinetu ministra Huseina Memića, nakon prezentovanja zakonske regulative Republike Srbije, dogovoreno da se putem Authority portala, uputi dopis kojim će se definisati problem, predstaviti još jednom regulativa i dati predlog za rešavanje, što je i učinjeno. U navedenom dopisu smo predložili da kompanija prilikom ugovaranja usluga oglašavanja sa licima koja nude smeštaj, od njih zatraže obavezan unos jedinstvenog identifikacionog broja (JID) koji svaki legalan ugostitelj dobija prilikom evidencije u eTuristu - kažu u nadležnoj inspekciji.

U BUKINGU ĆUTE KAO ZALIVENI

Kompanija Buking u Srbiji nema predstavništvo, a iz njenog ogranka u Hrvatskoj, nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa oglašavanjem ilegalnog smeštaja u Srbiji.

Inače, Buking je nastao iz male holandske startap kompanije "Buking" i postao je jedna od vodećih svetskih digitalnih kompanija u oblasti putovanja i povezuje milione putnika sa širokim izborom smeštaja, od apartmana do hotela.

Dostupan je na 43 jezika i ima više od 28 miliona registrovanih smeštajnih jedinica širom sveta.

U toj inspekciji dodaju da su predložili da se u saradnji sa Narodnom bankom Srbije razvije model bezgotovinskog plaćanja, čime bi se stranim turistima olakšalo plaćanje rezervacije ugostiteljskih usluga, a time i imao uvid u tokove novca.

- Na dopis nije dobijen odgovor, nakon čega smo kao ministarstvo nastavili inicijativu ka kompaniji Booking.com i uz predstavnike Svetske turističke organizacije i drugih zemalja u regionu koji se suočavaju sa istim problemom, održali još tri on line sastanka. Nakon poslednjeg sastanka poslali smo još jedno pojašnjenje legislativnih okvira, načina registracije, obaveza u smislu oglašavanja i naših ponovljenih predloga, na koje takođe nismo dobili odgovor - ističu u Turističkoj inspekciji.

stockphotopartialviewoftouristswithrucksackswalkingnearfemalefriendwhilesheputtingtravelbag1212934165.jpg
Shutterstock 

Iako je Zakonom o oglašavanju zabranjeno reklamiranje delatnosti koja od nadležnih državnih organa nije dobila potrebne dozvole za rad, Bukingu nije moguće zabraniti rad.

- Ministarstvo turizma i omladine i Sektor turističke inspekcije kao deo Ministarstva koji vrši inspekcijski nadzor, nema ovlašćenja da zabrani rad kompaniji koja je registrovana u inostranstvu, niti ima nadležnost za postupanje po Zakonu o oglašavanju - kažu u toj inspekciji i dodaju da oni kontrolišu sve objekte za koje postoji sumnja da su neregistrovani i protiv njih donose upravne i kaznene mere.