Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je da je litijum razvojna šansa Srbije jer ima potencijal da obezbedi bolju budućnost za Loznicu, Podrinje i celu Srbiju. Ona je navela da je „građanima već jasno da su politizacija teme litijuma i krajnje neodgovorni pokušaji zastrašivanja građana širenjem dezinformacija politički motivisani“.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su inženjer geologije Predrag Mijatović i profesor Hemijskog fakulteta Branimir Jovančićević.

Sequence 01.00_33_52_13.Still007.jpg
Kurir Televizija 

- Litijum jeste razvojna šansa Srbije. Pošto ćemo izvoziti litijum-karbonat, mi ćemo zarađivati mnogo više nego u slučaju gde bi izvozili sirov litijum - istakao je Mijatović.

Jovančićević je istakao da je ono što je problematično u ovom procesu to što će se radovi razvijati na izuzetno plodnom delu Srbije koj ima dosta pijeće vode, govoreći da "tehnološki razvoj gubi sav smisao ako je po ceni životne sredine".

Kurir televizija Stručnjaci o potencijalnom iskopavanju litijuma u Srbiji

Mijatović je na to odgovorio da je ceo proces pažljivo izučen:

- Prvo mora biti urađena sva tehnička dokumentacija, a sve to se radi po strogo određenim pravilima koja važe svuda u svetu. Prati se zaštita životne sredine. Kada se ruda izvuče, njena prerada se radi u jednom zatvorenom prostoru, sa svim mehanizmima zaštite. 

Sequence 01.00_38_16_18.Still008.jpg
Kurir Televizija 

Jovančićević je istakao da čak ni poštovanje svih mera koje je Rio Tinto obećao ne bi bilo dovoljno, jer je dovoljan samo jedan incident da problem nastane:

- Naše kontrolne institucije za ovu vrstu rudarenja nisu dovoljno razvijene, što diže još više sumnji od strane građana, teško je da mi možemo lepo iskontrolisati sve što će se dešavati.

Mijatović je rekao da iako postoje određeni rizici, bi poljoprivredna proizvodnja mogla da se nastavi oko rudnika bez problema. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

 Bonus video:

Kurir televizija Stručnjaci o rebalansu budžeta, rudarenju litijuma i kosovskom pitanju