Opština Bosilegrad raspisala je tender za nabavku opreme za fabriku Kobos u tom mestu, a vrednost je procenjena na 19,2 miliona dinara.

Tenderom je predviđena nabavka nova i nekorišćene opreme za šivenje i njeno montiranje.

Naime, kako se u dokumentaciji navodi, Opština Bosilegrad, u cilju poboljšanja i uvećanja industrijske proizvodnje ima nameru da pokrene proizvodnju u tekstilnoj industriji odnosno u fabrici Kobos u Bosilegradu, koja više od dvadeset godina nije u funkciji odnosno u njoj nema industrijske proizvodnje.

- U tom cilju opština Bosilegrad je naišla na razumevanje Vlade Republike Srbije i donatora EUPRO Plus koji svojim finansijskim učešćem podržavaju ostavrivanje zadatog cilja - navodi se.

Pokretanje proizvodnje u fabrici Kobos u Bosilegradu odvija se u tri faze, prva podrazumeva pronalaženje zainteresovanog proizvođača koji će obučavati radnike, pokrenuti proizvodnju i plasirati proizvode.

Drugom fazom, koja je u toku, predviđena je rekonstrukcija i sanacija postojećeg objekta zgrade fabrike Kobos, a treba faza, koja je predmet ove javne nabavke podrazumeva nabavku mašina i opreme za šivenje.

Podsetimo, 2017. godine, posle godinu dana rada, bugarska tekstilna kompanija Kalinel odustala je od najavljenog ulaganja 2 miliona evra u Bosilegradu. Prekinula je proizvodnju, odnela mašine i otpustila 104 radnika. Prema ugovoru potpisanom u oktobru 2016. godine, Bugari su od države dobili 750.000 evra subvencija da otvore 250 radnih mesta. Oni taj novac nisu iskoristili, rekli su tada u Ministarstvu privrede, ali ističu da je šteta što ljudi nisu zaposleni.

Biznis Kurir.rs/eKapija