Katalin Dragut, novi direktor BAT fabrike u Vranju, rukovodi poslovanjem od avgusta 2024. godine. Po struci je inženjer hemije, a svoju karijeru u ovoj kompaniji započeo je 2007. godine u fabrici u Rumuniji, na različitim liderskim pozicijama u proizvodnji, planiranju i inženjeringu. Takođe, radio je na globalnom upravljanju projektima, inovacijama u lancu snabdevanja i uvođenju novih proizvoda (NPI) u BAT sedištu u Velikoj Britaniji.

Koji su ključni ciljevi u radu BAT fabrike u narednom periodu?

- BAT Vranje nastaviće kontinuirano unapređenje poslovanja, rast proizvodnje prevashodno namenjene izvozu, kao i implementaciju inovativnih i održivih biznis rešenja. Naš cilj, u skladu sa strategijom grupe, jeste jačanje ekološke odgovornosti, dok ćemo istovremeno razvijati bližu saradnju sa lokalnom zajednicom i rad sa svim partnerima i zainteresovanim stranama, uključujući druge kompanije i nevladine organizacije.

Održivost je jedan od prioriteta u poslovanju Vaše kompanije. Možete li nam reći nešto više o rezultatima koje ste ostvarili u ovoj oblasti?

- Naša fabrika u Vranju ima dugu tradiciju postizanja odličnih rezultata u oblasti održivosti, a svake godine postavljamo i ispunjavamo sve više ESG standarde. Upravo zahvaljujući tome, uspeli smo da smanjimo emisije ugljen-dioksida za 78 procenata i potrošnju energije za čak 21 odsto u odnosu na 2017. godinu, što je zapravo rezultat naših napora za smanjenje ugljeničnog otiska i direktne potrošnje energije. Ponosni smo što smo za ove rezultate dobili PAS2060 sertifikat i ostvarili status ugljenično-neutralne fabrike. Ključni projekti iz ove oblasti koje smo realizovali obuhvataju korišćenje 100 odsto električne energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema za praćenje potrošnje energije radi optimizacije i poboljšanja energetske efikasnosti procesa i opreme, potom solarne panele za grejanje sanitarne vode, zamenu fosilnih goriva niskougljeničnom alternativom u kotlarnici, kao i primenu EC (elektronski komutiranih) ventilatora u HVAC sistemima. I naravno, ono što je najvažnije, stalno unapređivanje znanja i svesti zaposlenih o ovoj oblasti poslovanja.

Fotografija 2.jpg
Promo 

Reciklaža vode postaje sve važnija. Kako se fabrika BAT u Vranju nosi sa ovim izazovom?

- Upravljanje vodom je jedan od naših najviših prioriteta. Stoga naši timovi kontinuirano rade na pronalaženju novih mogućnosti za smanjenje potrošnje vode i povećanje stope reciklaže. Kroz inicijative poput radionica za smanjenje potrošnje vode, praćenja upotrebe vode u različitim odeljenjima, korišćenja tunelskih mašina sa uređajima visokog pritiska za čišćenje, ugradnje senzorskih slavina i reciklaže sanitarne vode, uspeli smo da ostvarimo ogroman napredak u optimizaciji upotrebe vode. Naša posvećenost odgovornom upravljanju vodom donela nam je priznanje, tako da smo ponosni smo što je naša fabrika u Vranju sertifikovana prema prestižnom međunarodnom standardu AWS (Alliance for Water Stewardship). Zahvaljujući upravo ovako visokim standardima, fabrika u Vranju je danas jedna od najuspešnijih u okviru BAT grupe.

Kako moderne tehnologije i digitalni trendovi utiču na vaše poslovanje? Da li ste prilagodili poslovanje i strategije novim trendovima?

- BAT Vranje prati industrijske trendove i integriše najnovije tehnologije u svoje procese. Implementirali smo moderan EMS sistem (sistem za praćenje energije) kako bismo ispratili sve ESG performanse, što nam omogućava detaljne analize potrošnje i proaktivan pristup optimizaciji korišćenja resursa. Takođe, ove godine pokrećemo veliki projekat - modernu i održivu solarnu elektranu (sa više od 1MWh instalirane snage) koja će nam omogućiti da proizvodimo obnovljivu električnu energiju na licu mesta za internu potrošnju, dok ćemo višak preusmeravati u nacionalnu mrežu, u skladu sa strategijom naše grupe za postizanje nultih emisija do 2050. godine.

Biznis.kurir.rs