Najviše se zarađuje u kafićima i na tezgama
Foto: Dado Djilas

Velika promena u strukturi malih i srednjih preduzeća

Najviše se zarađuje u kafićima i na tezgama

InfoBiz -
Preduzetnici zatvaraju male prodavnice hrane, a otvaraju ugostiteljske objekte, trgovine odećom i obućom, kozmetičke i frizerske salone...

BEOGRAD - Privatnici se okreću onima s punijim džepovima.Nema više mogućnosti zarade otvaranjem malih prehrambenih radnji jer su njihove mušterije sve siromašnije, ali ima držanjem kafića zato što bogati postaju sve bogatiji, kao i na tezgama jer je tu moguće izbeći plaćanje poreza.Tako stručnjaci objašnjavaju zatvaranje sve većeg broja nespecijalizovanih trgovinskih radnji, koje prodaju uglavnom hranu, piće i duvan. S druge strane, otvaraju se ugostiteljski objekti, trgovine na malo tekstilom, odećom i obućom, odnosno tezge na pijacama, kao i kozmetički i frizerski saloni.KonkurencijaPreduzetnici zatvaraju prehrambene radnje jer ne mogu da izdrže konkurenciju velikih lanaca i pad prodaje, smatraju u Udruženju trgovaca Srbije.Milena Vitić, predsednik Udruženja, kaže za Kurir da su male prehrambene radnje u velikim problemima.Pad prodaje je ogroman, pa su trgovci morali da se okrenu smanjenju troškova. S obzirom na to da su mnogi radili s minimalnom zaradom, jedino rešenje bilo je ključ u bravu.- Ljudi nemaju para da kupe ono što su ranije kupovali, iako je reč o osnovnim životnim namirnicama. Situacija se neće popraviti i zato će se radnje i dalje zatvarati - predviđa Vitić.Siva ekonomijaU Privrednoj komori Srbije (PKS) kažu da mnogi misle da će zaraditi ako otvore kafić, ali tu nema mnogo logike. Moguće je, kako dodaju, da nove kafedžije procenjuju da takve lokale obilaze oni koji su imućniji, a za njih skoro nikad „nema zime“.Borivoje Katić, samostalni savetnik u Zajednici preduzetnika PKS, smatra da se preduzetnici dovijaju da prežive i da već sad ima previše kafića.- Verovatno mnogi misle da će držanjem tezge smanjiti troškove, ali to se svodi na sivu ekonomiju - dodaje on. Sve se, ističe Katić, svodi na ono što PKS stalno traži, a to je da se olakša poslovanje malim i srednjim preduzećima i zanatskim radnjama jer su one budućnost domaće privrede.

Pad prometa 10,2 odstoPromet robe u trgovini na malo u aprilu je, u odnosu na isti mesec prošle godine, veći u nominalnim cenama 2,8 odsto, a u realnim manji 5,7 odsto. Promet robe u trgovini na malo u periodu januar-april ove godine, u odnosu na isti period prošle, manji je u nominalnim cenama 0,7 odsto, a u realnim 10,2 odsto.

ČINJENICE♦ Pad prodaje u malim prehrambenim radnjama do 20 odsto.♦ Prošle godine otvoreno 1.357, a zatvoreno 2.156 malih trgovinskih radnji koje prodaju hranu i piće.♦ Račun u malim radnjama s prosečnih 500 dinara pre krize smanjen na 250.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track