Fijat od ponedeljka uvodi treću smenu

Kragujevac

Fijat od ponedeljka uvodi treću smenu

InfoBiz -
Plan je da se ove godine u Kragujevcu proizvode od 110.000 do 180.000 automobila

KRAGUJEVAC - U Fabrici "Fijat automobili Srbija" od ponedeljka 8. aprila će, zbog većeg obima proizvodnje, biti uvedena treća smena za proizvodne radnike u pogonima karoserije i lakirnice, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Zoran Marković.

Treća smena, prema rečima Markovića, u pogonu montaže biće uvedena u drugoj polovini aprila.

"Razlozi za uvođenje treće smene su povećanje obima proizvodnje, ali i ispunjave ranijeg zahteva Samostalnog sindikata koji je mišljenja da će osmočasovnim radnim vremenom, pet dana u sedmici, radnici ostvariti veću produktivnost", rekao je Marković.

On je podsetio da su do sada, radnici u proizvodnji, radili 10 sati dnevno četiri dana u sedmici, dok je peti dan u nedelji, predviđao prekovremeni rad.

U Fabrici automobila zaposleno je nešto više od 2.400 radnika, a kako je prošlog meseca najavilo rukovodstvo, uvođenjem treće smene, broj radnika trebalo bi da bude povećan na oko 3.000.

Prema ranijima izjavama rukovodstva FAS-a, plan je da se ove godine u Kragujevcu proizvode od 110.000 do 180.000 automobila, kao i da se od ukupne proizvodnje, koja će zavisiti od zahteva tržišta, 99 odsto proizvedenih automobila plasira na strana tržišta.

U pogonima fabrike u Kragujevcu, ranije je najavljeno da će u aprilu početi proizvodnja poluterenske verzije automobila "500L" , dok će u maju početi proizvodnja 500L na komprimovani gas, odnosno metan.

Planovi su da u julu u fabrici, počne i proizvodnja "500XL", a reč je o verziji "500L" sa sedam sedišta, namenjen domaćem i evropskom tržištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track