Srpski Davos sledećeg vikenda

Kopaonik

Srpski Davos sledećeg vikenda

InfoBiz -
Okupiće 500 učesnika, a tema je između ostalog i reindustrijalizacija

BEOGRAD - Kopaonik biznis forum, čija je tema "Reindustrijalizacija i povezane teme", biće održan od 13. do 15. marta, a okupiće oko 500 učesnika.

Učesnici će biti od predstavnika Vlade Srbije, međunarodnih finansijskih institucija i diplomatskih predstavništava, do predstavnika realnog i finansijskog sektora i univerziteta.

Ovogodišnji Biznis forum, 20. po redu, održava se pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, a u organizaciji Saveza ekonomista Srbije (SES) i Udruženja korporativnih direktora Srbije.

Predsednik SES-a Aleksandar Vlahović rekao je danas novinarima da će tokom tri dana, u sklopu teme o rendustrijalizaciji, biti održano 14 panela, jedna plenarna sesija, šest uvodnih izlaganja i dve prezentacije.

"Očekujem živu, interaktivnu raspravu koja će uključiti predstavnike gotovo svih društvenih grupacija, domaćih i stranih investitora, finansijskog i realnog sektora, medjunarodnih organizacija i kreatora ekonomske i monetrane politike u našoj zemlji", rekao je Vlahović.

Takođe je rekao da ovogodišnja tema, reindustrijalizacija, nije slučajno izabrana budući da je to centralna tema u sklopu definisanja nove ekonomske politike. Selektor Foruma, profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin rekao je na konferenciji za novinare da je reindustrijalizacija dug proces koji traži dosta vremena, da može trajati najmanje 20 godina, ali da od tog procesa ne treba odustati.

"Reindustrijalizaciju Srbija ne može sama da sprovede bez integrisanja u tehnoloski prostor Evrope", rekao je Đuričin podsećajući da se privreda u Srbiji godinama nalazi u krizi, i da nije uspela da savlada tranzicioni šok, obzirom da je "autogep" visok.

Zato je, kako je kazao, neophodna fiskalna konsolidacija, kako bi ekonomija preživela i nastavila da funkcioniše. On je rekao da očekuje da će se tokom dijaloga na Forumu na Kopaoniku doći do resenja koja će tradicionalno biti objavljena i u dokumentu "Kopaonik konsenzus".

Predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije Toplica Spasojević rekao je da je reindustrijalizacija jedan od oblika borbe protiv ekonomske krize.

Takođe je rekao da će Kopaonik biznis forum omogućiti da se vidi kako predstavnici Vlade Srbije, privatan sektor i investitori gledaju na to i šta država namerava da uradi u toj oblasti.On je napomenuo da je nekadašnja Jugoslavija izmedju dva svetska rata zabeležila veliki skok u reindustijalizaciji, kao i da je posle Drugog svetskog rata beležila najveće stope rasta u svetu kada je u pitanju industrijska proizvodnja.

"Ostali su industrijski radnici i infrastruktura, a na nama je da osmislimo stragegiju koja može da dovede do obnove tog trenda", kazao je Spasojević.

Prvog dana skupa biće reči o ulozi industrijskog sektora, stranim investicijama, ekonomskom oporavku zemlje, a učestvovaće ambasadori zemalja EU, predvodjeni šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom, kao i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi.

Drugog dana skupa na Kopaoniku, govoriće se o makroekonomskoj politici, energetici i preduzetništvu, a medju najavljenim učesnicima su guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministarka energetike Zorana Mihajlović, kao i predstavnici Svetske banke u Srbiji, Međunarodnog monetarnog fonda, stranih banaka, Fiskalnog saveta Srbije.

Završnog, trećeg dana foruma, glavne teme će biti poljoprivredna i prehrambena industrija, regionalni razvoj, a izmedju ostalih, učešće će uzeti ministri poljoprivrede i regionalnog razvoja Goran Knežević i Verica Kalanović. Pored njih, učešće na Biznis forumu su potvrdili predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić, rekao je Vlahović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja