Srbija javni dug smanjila za 125 miliona evra

Razduživanje

Srbija javni dug smanjila za 125 miliona evra

InfoBiz -
U januaru 2013. godine, Srbija otplatila dospele kredite u ukupnom iznosu od 468 miliona evra i od toga je na ime glavnice dospelog duga plaćeno 413 miliona evra

BEOGRAD - Javni dug Srbije smanjen je sa 17,67 milijardi evra na kraju 2012. godine, na 17,54 milijardi evra na kraju januara 2013. godine, što znači da se Srbija u januaru razdužila za 125 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede.

Kako se navodi, učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu na kraju januara iznosilo je 59,9 odsto i stanje javnog duga na kraju meseca je smanjeno na nivo ispod onog koji je zabeležen u novembru prošle godine.

U saopštenju se dodaje da je u januaru 2013. godine, Srbija otplatila dospele kredite u ukupnom iznosu od 468 miliona evra i od toga je na ime glavnice dospelog duga plaćeno 413 miliona evra, a po osnovu kamata dodatnih 55 miliona evra.

"Najveće razduživanje izvršeno je na domaćem finansijskom tržištu, s obzirom da je otplacehno 303 miliona evra glavnice duga po osnovu dugoročnih hartija od vrednosti, kao i 88 miliona evra glavnice duga po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo finansija navodi da su otplaćene i obaveze prema inostranim poveriocima u iznosu od 14 miliona evra, kao i obaveze po osnovu datih garancija od 15 miliona evra. Srbija je tokom januara, kako se dodaje, radi otplate dospelih kredita, emitovala nove hartije od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 37 milijardi dinara, a istovremeno je, u cilju finansiranja investiocionih projekata povučeno dodatnih 40 miliona evra prethodno ugovorenih kredita.

Kako se navodi, u januaru je nastavljen kontinuirani trend poboljšanja uslova za nove zajmove, odnosno pad kamatnih stopa na sve vrste novoemitovanih hartija od vrednosti. U odnosu na period pre donošenja programa fiskalne konsolidacije, kamatne stope na novoemitovane hartije od vrednosti su smanjene za 1,3 procenta poena kod evro denominovanih obveznica, dok su kod dinarskih hartija od vrednosti kamatne stope smanjene u rasponu od dva do tri procenta poena.

"Kamatne stope na dugoročne evro denominovane hartije od vrednosti nalaze se na istorijskom minimumu i iznose 4,87 odsto, dok je najlikvidnija dinarska hartija od vrednosti sa ročnošću od 53 nedelje sredinom januara prodata po kamatnoj stopi od 11,24 odsto, što je takođe najniža kamata ostvarena od kako se ova hartija emituje i za 0,5 procetnih poena niža od trenutne referentne kamatne stope Narodne banke Srbije", dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track