NIS otvorio pumpu u Laktašima, prvu u Srpskoj

Uloženo milion evra

NIS otvorio pumpu u Laktašima, prvu u Srpskoj

InfoBiz -
Izlazak na tržište BiH i Republike Srpske predstavlja strateški korak za tu kompaniju

BANJALUKA/SARAJEVO - Naftna industrije Srbije (NIS) otvorila je danas u Laktašima kod Banjaluke prvu benzinsku pumpu u Republici Srpskoj, u čiju modernizaciju je uloženo milion evra. Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je na otvaranju da izlazak na tržište BiH i Republike Srpske predstavlja strateški korak za tu kompaniju i da u okviru programa razvoja maloprodajne mreže na Balkanu planira da u 2013. u BiH otvori 36 benzinskih pumpi.

Prema njegovim rečima, NIS će u razvoj maloprodajne mreže do kraja godine investirati oko 90 miliona evra. Ministar privrede, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević kazao je da NIS u poslednjih nekoliko godina deluje kao jedan od najznačajnijih investitora u RS.

NIS je kupio u BiH mrežu od 28 benzinskih pumpi od austrijske kompanije OMV, a pored oko 300 benzinskih stanica u Srbiji, poseduje i benzinske stanice u Rumuniji i Bugarskoj.

Većinski vlasnik NIS-a je ruska kompanija Gaspromnjeft koja poseduje 56 odsto akcija te kompanije, oko 30 odsto akcija je u vlasništvu Vlade Srbije, a ostatak pripada građanima, bivšim zaposlenima i drugim manjinskim akcionarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track