Hrvatski Ledo želi sve akcije Frikoma
Foto: Kurir

Preuzimanje

Hrvatski Ledo želi sve akcije Frikoma

InfoBiz -
Procenjuje se da je jučerašnja transakcija sprovedena u sklopu Agrokorove strategije pregrupisavanja u okviru poslovnog sistema zbog namere da preuzme slovenački Merkator

BEOGRAD - Hrvatska kompanija Ledo, koja posluje u sastavu Agrokora, objavila je danas nameru o preuzimanju preostalih 4,17 odsto akcija beogradskog proizvođača sladoleda i smrznute hrane Frikoma, čime bi postao njen jedini vlasnik. U oglasu objavljenom u listu Politika navodi se da je Ledo spreman da kupi ukupno 27.376 akcija, nakon što je juče od Agrokora na Beogradskoj berzi kupio 629.806 akcija, odnosno 95,83 odsto Frikoma.

Cena po kojoj je juče Ledo kupio akcije Frikoma iznosila je 17.186 dinara po komadu, a ukupan iznos kupoprodajnog ugovora bio je 10,82 milijarde dinara. Srpski brokeri procenjuju da je jučerašnja transakcija sprovedena u sklopu Agrokorove strategije pregrupisavanja u okviru poslovnog sistema zbog namere da preuzme slovenački Merkator.

Zbog toga je Ledo krajem prošle godine sklopio ugovor sa matičnom kompanijom o preuzimajju 100 odsto udela u Ledo Podgorici, po kupoprodajnoj ceni od 18,7 miliona evra. Preuzimanjem tih kompanija Ledo želi da objedini celokupnu vlasničku strukturu Agrokora u segmentu sladoleda i smrznute hrane i postane regionalni lider.

Koncern Agrokor je 2003. kupio većinski paket akcija Frikoma, odnosno 55,49 odsto akcija za 11 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track