Kinezi grade još dva autoputa u Srbiji
Foto: Beta

Potpisan predugovor

Kinezi grade još dva autoputa u Srbiji

InfoBiz -
Reč je o Moravskom koridoru od Pojata do Preljine i autoputu Novi Sad-Ruma, u ukupnoj dužini od oko 140 km

BEOGRAD - Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović potpisala je danas predugovor za izgradnju dva autoputa u Srbiji - Moravski koridor od Pojata do Preljine i autoput Novi Sad - Ruma, u ukupnoj dužini oko 140 km sa Kineskom korporacijom za puteve i mostove (CRBC), a vrednost radova je 642 milona evra.Reč je o izgradnji autoputa u punom profilu sa šest traka od Pojata do Preljine, u dužini 109,6 km, gde bi radovi mogli da počnu već u rano proleće i izgradnji autoputa sa četiri trake od Novog Sada do Rume u dužini od 27 km, uključujuću i izgradnju tunela kroz Frušku goru.

Kalanovićka je kazala da za autoput Novi Sad- Ruma još nisu gotovi projekti što će biti završeno u 2013. godini.Ministarka je kazala da će radove finansirati Eksim banka Kine pod veoma povoljnim uslovima - rok otplate je 20 godina, grejs period pet godina, a maksimalna kamata iznosiće dva i po odsto.

Kalanović je rekla da je rok za izgradnju Moravskog koridora četiri godine, a autoput Novi Sad - Ruma 30 meseci. Predviđeno je da domaće firme učestvuju u realizaciji projekta sa 45 odsto, a prosečna izgradnja po kilometru koštaće 4,72 miliona evra.CRBC već gradi most u Beogradu između Zemuna i Borče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track