Italija najavljuje nove investicije u Srbiju
Foto: Tanjug

Italija najavljuje nove investicije u Srbiju

InfoBiz -
U Srbiji ima registrovanih 1.100 preduzeća sa bar nekim učešćem italijanskog kapitala, naveo generalni sekretar Komore italijansko-srpskih privrednika Oliver Lepori

BEOGRAD - Veliki priliv investicija iz Italije u Srbiju u naredne tri godine pospešiće tradicionalno dobru poslovnu saradnju između Srbije i Italije, rekao je generalni sekretar Komore italijansko-srpskih privrednika Oliver Lepori.

Generalni sekretar Lepori je kazao da se predviđa "velika mobilnost kapitala, naročito u periodu do 2015", ali nije želeo da se upušta u procene o kojim sektorima je reč.

Lepori je 2012. ocenio kao veoma tešku, kao "godinu izazova, kako za italijanske firme, tako i za srpske". No, primetio je Lepori, praksa je, kao i za sve zvanične statistike koje to potvrđuju, pokazala da se saradnja između Italije i Srbije razvijala pozitivno sa obe strane.

"Italijanska preduzeća su uopšte veoma zadovoljna poslovanjem ovde u Srbiji. Naravno, ima još nekih prepreka, nekih opštih problema, sa kojima se sučeljavaju i srpska preduzeća", kazao je Lepori.

"U ovom trenutku u Srbiji ima registrovanih 1.100 preduzeća sa bar nekim učešćem italijanskog kapitala. Praktično, govorimo o više od 600 aktivnih preduzeća, o kojih se 400 posebno ističu", naveo je Lepori.

Najživlji i najpoznatiji sektor i kome je Italija u Srbiji prisutna je automobilski. Mnoga preduzeća su u Srbiju došla sa Fijatom, našla su interes da ovde investiraju, objasnio je Lepori.

Italija je veoma pristuna i u hemijskoj industriji, tekstilnoj, industriji kože, a tu su takođe bankarski sektor, sektor osiguranja tradicionalne indsutrije. "U ovom trenutku, italijanska preduzeća u Srbiji zapošljavaju više od 22.000 ljudi.Uz priliv kapitala koji se očekuje, taj će broj sigurno biti veći", zaključio je Lepori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track