Srbija, Srpska i CG saradnjom do energetskih projekata
Foto: Preent Screen

Srbija, Srpska i CG saradnjom do energetskih projekata

InfoBiz -
Resorni ministri razgovarali su i o energetskim projektima na gornjoj i srednjoj Drini i Brodarevu

BEOGRAD - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je na sastanku sa predstavnicima Republike Srpske i Crne Gore dogovoreno da će ubuduće svi energetski projekti biti rađeni uz dogovor i konsulatacije sve tri strane. "Moramo da sarađujemo, a to je u interesu svih, kako bi dobili nove energetske objekte", kazala je Mihajlovićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Prema njenim rečima, na današnjem sastanku resornih ministara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, razgovaralo se o svim energetskim projektima na gornjoj i srednjoj Drini i Brodarevu. Ona je kazala i da potpisani projekat u oblasti energetike sa Italijom, koji je povučen iz Skupštine, suštinski ne može da se menja, ali da će se kroz razne anekse pokušati njegova izmena. "Po tom sporazumu, struju će moći da koriste Italija, kao i Srbija, ali je pitanje po kojoj ceni", rekla je Mihajlovićeva. Ona je najavila da 7. i 8. novembra radna grupa ide u Italiju da razgovara o detaljima tog sporazuma.

Ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić je ocenio da su energetika i energetski potencijal najznačajnija komparativna prednost Crne Gore, Srbije i Republike Srpske. "Veliki deo sveta nas gleda kao zajedničko tržište, zbog čega treba da maksimiziramo zajedničke potencijale", kazoa je on. Ponovio je da "samo zajedničkim naporima" zemalja regiona mogu da se realizuju projekti iz oblasti energetike i dodao da će od velikog značaja za ceo region biti i energetski kabl koji bi trebalo da poveže Crnu Goru i Italiju.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević kazao je da je u današnjim razgovorima ocenjeno da projekti na srednjoj Drini nemaju prepreka i da je potrebno ubrzati realizaciju, kao i da nisu sporni projekti na gornjoj Drini za Republiku Srpsku i za Crnu Goru, te da će oni ići punim zamahom.

On je kazao i da će Crnoj Gori biti ustupljena sva potrebna dokumentacija za realizaciju projekta.

Kovačević je rekao da će sledeći domaćin ovakvog skupa biti Republika Srpska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track