MINISTAR MALI: Do kraja 2025. godine prosečna zarada biće 1.000 €! Imamo rekordne strane investicije, EXPO najveća razvojna šansa
Foto: screenshot Prva tv

MINISTAR MALI: Do kraja 2025. godine prosečna zarada biće 1.000 €! Imamo rekordne strane investicije, EXPO najveća razvojna šansa

InfoBiz -

Prvi potpresednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali kazao je danas da Srbija ima za cilj rast privrede i standarda uz očuvanje makroekonosmke stabilnosti.

- Naša ekonomska politika je bazirana na izvozu i stranim investicijama. Prioriteti Vlade će biti dalji rast i razvoj privrede, makroekonomija. Svaka grana ekonomije nam vaste. Imamo rekordne strane investicije - rekao je Mali.

Do kraja 2025. prosečnu zarada 1.000 €

Ministar Siniša Mali ističe da je trenutna prosečna zarada u Srbiji oko 820 evra.

- Do kraja 2025. godine ćemo imati prosečnu zaradu 1.000 evra - kaže ministar i dodaje da Srbija ide ka tome da 2027. godine prosečna penzija bude 650 evra.

Podsetio je i na rast minimalne zarade.

Do 2027. godine kaže da ćemo imati 1.400 evra prosečnu platu.

- Nikada veći broj zaposlenih nismo imali - rekao je ministar u gostovanju na TV Prva.

- Ekspo je investicija od 1,2 milijarde evra, ali to je samo deo programa "Skok u budućnost - Srbija 2027", unutar kojeg će u 320 projekata oko 17,8 milijardi evra biti uloženo u škole, zdravstvene ustanove, auto-puteve, saobraćajnice, brze pruge - kaže ministar i dodaje da očekuje 3 miliona posetilaca samo u okviru meseci u kojima bude održan EKSPO.

- Smatram da nam je to najveća razvojna šansa - rekao je Mali i napominje da se to odnosi na celu Srbiju.

Podsetio je na izgradnju novog nacionalnog stadiona.

Nacionalni Stadion, Expo 2027
foto: Damir Dervišagić

- Za Nacionalni stadion, koji je takođe deo projekta Ekspa, kamen temeljac položen je prvog maja. I taj stadion nije važan samo za naš sport, već i za razvoj turizma. To je 130 hektara nasipanje zemlje, kamena, peska... Ogroman građevinski poduhvat koji zapošljava radnike. Taj stadion će biti velelepan objekat. Imaćemo finale Lige Evrope 2028. godine. Vidite kako vas jedna investicija gura napred - rekao je on.

Najavio je da će do kraja godine će biti završena pruga do Subotice i "sve nam je to EKSPO" i naglašava da se sve radi u interesu građana Srbije kao i da je svako obećanje do sada bilo ispunjeno u dan.

- Mala Srbija dobila je poverenje 92 zemlje sveta da organizuje jednu takvu manifestaciju (EKSPO) - izjavio je Mali.

Tvrdi da se "svi zadužuju" i da, osim u Srbiji, BDP u odnosu na javni dug "raste u nebesa". Podsetio je na mere fiskalne konsolidacije, posle čega kreće period rasta, navodi on.

- Očekujem sve veći broj ljudi koji će svoju budućnost videti u Srbiji. Problemi su danonoćni, ali napredujemo, idemo, borimo se za našu Srbiju, za našu decu, za njihovu budućnost. Verujemo u to što radimo - kaže Mali.

Siniša Mali
foto: screenshot Prva tv

Ministar kaže da smo na korak od investicionog rejtinga.

- On pravi razliku između zemalja u razvoju i razvijenih zemalja. Sa investicionim rejtingom ste još atraktivniji za strane investitore, kamatna stopa je mnogo niža. Sve to ima uticaj na povećanje zaposlenosti, veći budžet, a samim tim i veće plate i penzije - rekao je on.

Najavio je dodatno ulaganje u infrastrukturu, škole, bolnice i dalje podizanje životnog strandarda.

Kurir.rs, Novosti, B92, Prva

Bonus video:

00:04

Siniša Mali na TV Happy

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track