MODNI GIGANT ZA KOJIM LUDUJU I SRPSKINJE PRVI NA LISTI NAJUSPEŠNIJIH BIZNISA: Niko ne može da mu stane na crtu! PREPLAVILI SVET
Foto: Shutterstock

preuzeli kormilo

MODNI GIGANT ZA KOJIM LUDUJU I SRPSKINJE PRVI NA LISTI NAJUSPEŠNIJIH BIZNISA: Niko ne može da mu stane na crtu! PREPLAVILI SVET

Moj biznis -

Shein je najuspešniji startup decenije, uspešniji čak i od kompanije koja stoji iza TikToka i OpenAI-a zbog kojeg je veštačka inteligencija postala nikad važnija tema.

Pokazalo je to istraživanje stručnjaka za razvoj softvera u kompaniji Vention koji su izračunali indeks uspeha 1.220 startupa. U obzir su uzeli vrednost svakog od njih, koliko često se informacije o njima pretražuju na internetu, koliki su rast doživeli u poslednjih deset godina, te koliko im je rastao broj zaposlenih. Rezultate su pretvorili u indeks uspeha kojm vrednost može biti do najviše 100.

telefon, mobilni telefon
foto: Shutterstock

Najpopularniji kineski web-shop Shein tako je skupio čak 87,12 bodova jer ima više od 100 hiljada zaposlenih, a vrednost mu se procenjuje na 66 milijardi dolara.

Mesečno se na internetu pretražuje 66 miliona puta širom sveta, što je čak 277 puta više od ByteDancea čime se ukupno našao na drugom mestu iz te kategorije. Samo se internetski alat za grafički dizajn Canva traži češće, mesečno čak 98 miliona puta.

ByteDance, vlasnik TikToka, rangiran je kao drugi najuspešniji s ocenom od 83,57, s najvećom vrednošću od svih navedenih startupa od 225 milijardi dolara. Kompanija je, takođe, najviše rangirana po broju zaposlenih, kojih ima upola više od Sheina, a u samo u poslednjih šest meseci zabeležili su porast od četiri odsto.

TikTok
foto: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako ByteDance ima niži mesečni obim pretraživanja od 223.582, valja napomenuti da se njen ogranak TikTok mesečno pretražuje oko 58 miliona puta, pa bi, kada bi se i to uzimalo u obzir, ovaj startup mogao prestići Shein.

Na trećem mestu je OpenAI, koja stoji iza najpoznatijeg predstavnika veštačke inteligencije ChatGPT-a, s ocenom indeksa od 76,56. Studija je otkrila da ta kompanija za istraživanje veštačke inteligencije i implementaciju ima drugu najvišu vrednost od 80 milijardi dolara i drugu najvišu ocenu rasta od 8,98.

Uprkos tome što ima najmanji broj zaposlenih među prvih 10, samo malo više od 700, OpenAI ima četvrti najveći mesečni obim pretraživanja (nešto više od 10,6 miliona).

Veštačka Inteligencija
foto: Shutterstock

- Zanimljivo je primetiti da OpenAI ima najmanji broj zaposlenih među top 10 u studiji, ali zahvaljujući svom napretku u istraživanju veštačke inteligencije, pozicionirala se kao lider u polju razvoja najsavremenijih tehnologija i saradnje s industrijskim partnerima - komentarisao je Marc Karasu, direktor marketinga u kompaniji Vention koja je provela istraživanje.

Među 10 najuspešnijih startupa smestili su se i američka kompanija za pružanje finansijskih usluga i softvera Stripe, platforma za podatke u oblaku Enterprise AI Databricks, Fintech tvrtka Revolut, Canva, Epic Games, digitalna platforma za saradnju Miro i kompanija za finansijsku tehnologiju Chime.

BiznisKurir/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track