MINISTAR MALI PREDSTAVIO NOVE PROJEKTE U BEOGRADU: Izgradićemo najmanje 6 muzeja do Ekspa 2027, evo gde će koji biti
Foto: Youtube Printscreen Novosti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija

MINISTAR MALI PREDSTAVIO NOVE PROJEKTE U BEOGRADU: Izgradićemo najmanje 6 muzeja do Ekspa 2027, evo gde će koji biti

InfoBiz -

Preko reke gradimo Prirodnjački muzej biće to remek-delo, odmah pored muzeja gradimo veliki akvarijum

BEOGRAD - Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali i ministar kulture Nikola Selaković predstavili su nove projekte u Beogradu - muzeje, nove koji će biti izgrađeni, ili rekonstruisani u Beogradu.

- Gradimo jednu muzejsku četvrt. Do EKSPA hoćemo da izgradimo najmanje šest muzeja. Za Istorijski muzej srbije smo dobili građevinsku dozvolu. Takođe i muzej Nikole Tesle, hoćemo da završimo do EKSPA. Rušimo zgradu stare Pošte, tu će biti dve pozorišne scene i muzej za decu. U Resavskoj se rekonstruiše zgrada da bude Muzej grada Beograda - kaže on.

- Preko reke gradimo Prirodnjački muzej i pored ćemo graditi veliki beogradski akvarijum. Pored aerodroma ćemo vazduhoplovni muzej ćemo rekonstruisati. To je šest novih muzeja u narednih tri i po godine. Imaćemo Ložionicu, u naredne dve nedelje imamo kamen temeljac za novi vrtić. Gradimo novi most preko reke Save, radovi na izgradnji tunela koji povezuje plato kod Ekonomskog fakulteta i Bulevar despota Stefana kreću u junu - rekao je Mali.

Ministar Mali je rekao da je danas Međunarodni dan muzeja i da su hteli da predstave nova ulaganja u kulturu.

- Njavažnije je da taj aspekt društvenog života pokrijemo na pravi način. Iza nas je zgrada stare železničke stanice, sledeće nedelje biramo izvođača i želimo da završimo za godinu i po dana prvi muzej. Zgradu stare Pošte ćemo srušiti i vratiti stari sjaj. U toj zgradi imaćete novi muzej za decu i dve pozorišne scene. U Resavskoj se rekonstruiše zgrada da bude muzej grada Beograda, to će biti najveći muzej. Preko reke gradimo Prirodnjački muzej biće to remek-delo, odmah pored muzeja gradimo veliki akvarijum. Pored aerodroma ćemo vazduhoplovni muzej rekonstruisati. Do EKSPA imaćemo šest novih ili rekonstruisanih muzeja - rekao je Mali.

- Jedna investicija i projekat gura i vuče drugi. Do mosta Gazela imate Ložionicu,to će biti centar kreativnosti. Pored Galerija gradi se najveća i najsavremenija gradska pijaca, koja će biti nalik pijacama u Španiji, gde ćete imati kafiće i restorane - rekao je ministar.

Novi most preko Save

Navodi da se kreće u izgradnju novog mosta preko Save, sa dve trake u oba smera, tramvajske, biciklističke i pešačke trake.

- Tunel ispred platoa Ekonomskog fakulteta krenuli smo u radove. To ćemo kranuti već da gradimo u junu ili julu. Tunel izlazi na Bulevar despota Stefana. Pored Sajma izgradićemo promenadu do Ade Ciganlije, a Hala 1 biće hala gde će biti čak tri operske sale. Zamislite šta sve radimo. Sve će biti gotovo u naredne tri i po godine. Na ovom mestu ispod vas ukrštaće se dve prve linije beogradskog metroa. Prva linija biće godina 2028, 2029. Sledeća linija već za dve i po godine - kaže on.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track