Dačić: Propast Nove Agrobanke imala bi teške posledice

Nužna reakcija vlade

Dačić: Propast Nove Agrobanke imala bi teške posledice

InfoBiz -
Od ponedeljka novac svih koji su imali depozit u Novoj Agrobanci trebalo bi da bude prebačen na sigurno, u Poštansku štedionicu

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi propast Nove Agrobanke imala ogromne i teške posledice ne samo na finansijsko tržište već i po građane Srbije i preduzeća koja imaju depozit u Agrobanci zbog čega je reagovanje vlade bilo neophodno.

Dačić, koji je prisustvovao obeležavanju slave SNS, novinarima rekao da su praktične i konkretne odluke vezane za Novu Agrobanku i Poštansku štedionicu, koje je vlada danas donela, bile neophodne. On je dodao da bi u naredna dva dana cela operacija trebalo da bude završena i da bi od ponedeljka novac svih koji su imali depozit u Novoj Agrobanci trebalo da bude prebačen na sigurno, u Poštansku štedionicu.

Propast Agrobanke odnosno Nove Agrobanke, objasnio je Dačić, stvorila bi ogromne teške posledice ne samo po naše finansijsko tržište već i psihozu koja nije dobra u današnjim uslovima.

"Ne smemo da idemo na takav rizik i to je bila ideja zašto je Vlada Srbije predložila celu tu operaciju, ne radi spašavanja banaka nego interesa građana i preduzeća koja imaju depozit u toj banci, a ima ih puno", zaključio je predsednik vlade.

Izvršni odbor NBS saglasan s preuzimanjem Nove Agrobanke

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) saopštio je danas da je rešenje kojim Poštanska štedionica preuzima imovinu i obaveze Nove Agrobanke nužno radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i eliminisanja sistemskih rizika.

U saopštenju pres službe Kabineta guvernera NBS, objavljenom posle sednice Izvršnog odbora NBS, navodi se da ta institucija "preduzima sve neophodne mere iz svoje nadležnosti da se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša neometano nastave u ponedeljak, 29. oktobra, prvog radnog dana posle preuzimanja".

Kako se navodi, nakon sprovedenog preuzimanja, odlukom Izvršnog odbora Novoj Agrobanci oduzeta je dozvola za rad i započet je postupak administrativnog upravljanja, nakon čega se otvara stečajni postupak nad ovom bankom.

"Konstatujući da Nova Agrobanka nije u mogućnosti, u zakonski predviđenom roku od 6 meseci od izdavanja dozvole za rad, da uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u delu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja, Izvršni odbor Narodne banke Srbije izrazio je pozitivno mišljenje o preuzimanju predloženom od strane Ministarstva finansija", navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema u zemlji, usvojila danas zaključak kojim su stvoreni uslovi da Agencija za osiguranje depozita, kao zastupnik Nove Agrobanke, i Poštanska štedionica sklope ugovor o prenosu imovine i obaveza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track