NE KREĆITE NA PUT AKO NE PROVERITE OVO U PASOŠU: Svi se sete u poslednji čas, a možete lako da ostanete zaglavljeni na granici!
Foto: Shutterstock

važno

NE KREĆITE NA PUT AKO NE PROVERITE OVO U PASOŠU: Svi se sete u poslednji čas, a možete lako da ostanete zaglavljeni na granici!

InfoBiz -

Leto je vreme učestalih putovanja, ali i period kada se zbog nepažnje, a neretko i neznanja, dešavaju neprijatne situacije na graničnim prelazima.

Misleći da je dovoljno da imaju važeći pasoš građani često nehotice naprave grešku. Obično se pre polaska na put proveri datum isteka putne isprave, ali se ne tako retko zaboravi da je potrebna i određena „rezerva“, odnosno da većina zemalja zahteva da pasoš važi i određeni broj dana nakon isteka putovanja, odnosno uplaćenog turističkog aranžmana.

Ono što dodatno buni građane jesu različite informacije o tome koliko dugo pasoš mora da važi nakon planiranog povratka iz zemlje u koju putujete? Tri ili šest meseci i zašto je to tako?

Iz Ministarstva unutrašnih poslova kažu da to koliko pasoš treba da važi „preko“ planiranog datuma povratka zavisi od zemlje u koju se putuje i savetuju da se ovakvi podaci pred sam put provere na zvaničnim sajtovima institucija.

srpski pasoš, pasoši, pasoš
foto: Profimedia

Iz Ministarstva spoljnih poslova navode da “pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i mora biti izdat u prethodnih 10 godina”. Oni takođe savetuju građane da pre putovanja u inostranstvo provere svu neophodnu dokumentaciju.

- Pre polaska na put savetujemo da se obavezno provere svi uslovi ulaska u državu u koju se putuje preko zvaničnih sajtova njihovih državnih organa ili diplomatsko-konzularnih predstavništava u Srbiji. Posebnu pažnju treba obratiti na carinske propise, kako se ne bi nehotice načinio prekršaj koji povlači odgovarajući postupak i sankciju. Isto se odnosi i na propise o bezbednosti saobraćaja - navodi se na sajtu ovog ministarstva.

Razlog za navedeni broj dana važenja pasoša veoma je logičan – građani naše zemlje prema Šengenskom sporazumu mogu da ostanu u zemljama Evropske unije tačno 90 dana, pa se na ovaj način putnici osiguravaju da neće ostati bez važeće putne isprave dok su u inostranstvu, u slučaju da ostanu duže nego što su planirali.

Pasoš
foto: Profimedia

Za zemlje van Evropske unije takođe postoji minimum kada je u pitanju važenje putne isprave. Za one koji putuju, na primer, u Tursku važno je da znaju da pasoš mora da im važi još 150 dana. Kada je u pitanju Tunis, do pre nekoliko godina važilo je isto pravilo, ali je ono u međuvremenu promenjeno na 90 dana.

Ukoliko putovanje uplaćujete preko turističke agencije veoma je važno da sami povedete računa o ovom pravilu, jer se dešava da službenici, koji iz dobre volje proveravaju i takve stvari, u brzini previde podatke iz pasoša.

- Službenik agencije organizatora, niti posrednika, nije ovlašćen da utvrđuje validnost putnih i drugih isprava i dokumenata, niti je odgovoran za ispravnost putnog i drugih dokumenta ili ako pogranične vlasti ili imigracione službe ne odobre ulazak, tranzit ili dalji boravak putniku - objašnjavaju pravnici YUTA na sajtu ove asocijacije.

Napomene za putnike u zemlje Šengenskog prostora

Pogranični organi pored važećeg biometrijskog pasoša mogu zatražiti i sledeće:

• pasoš mora biti važeći najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemalja Šengenskog prostora i pasoš mora biti izdat u prethodnih 10 godina;

• odgovarajući novčani iznos koji odgovara planiranoj dužini boravka u Šengenskom prostoru ili kreditnu karticu;

• vaučer turističke agencije za putovanje;

• rezervaciju hotela ili potvrdu o privatnoj adresi na kojoj ćete boraviti;

• pozivno pismo (izjava državljanina ili lica sa odobrenim boravkom u nekoj od zemalja članica Šengenskog sporazuma), kada je reč o privatnoj poseti;

• pozivno pismo firme, potvrda o učešću na seminaru, sajmu, kongresu i slično, ukoliko se radi o poslovnom putovanju;

• mogu se zatražiti i drugi podaci koji se prilikom prelaska granice učine značajnim za potvrdu svrsishodnosti i opravdanosti putovanja.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track