OVAJ NAČIN LETOVANJA SVE POPULARNIJI: Srbi ugrabe aranžmane čak upola jeftinije nego inače - Turska ih izađe svega 180 €!
Foto: Shutterstock

OVAJ NAČIN LETOVANJA SVE POPULARNIJI: Srbi ugrabe aranžmane čak upola jeftinije nego inače - Turska ih izađe svega 180 €!

Novčanik -

„Last minute“ ponude su sve popularnije i predstavljaju sve češće rešenje za one koji ne moraju unapred da planiraju odmor, a žele da uštede novac na putovanjima. One obično uključuju značajne popuste na smeštaj, prevoz i turističke aranžmane, a dostupne su neposredno pre datuma polaska.

Kao prednost ovih putovanja, pored znatne uštede novca, navodi se i fleksibilnost, ali i raznovrsnost, jer su na ovaj način dostupne određene destinacije koje inače mnogi ne bi mogli da priušte.

Istraživali smo koja su to najjeftinija „last minute“ letovanja koja trenutno nude domaće turističke agencije.

Noćenje sa doručkom na Leptokariji preko jedne agencije staje 299 evra, uz sopstveni prevoz, za polazak 20. avgusta. Devetog avgusta počinje aranžman u mestu Lutraki u hotelu sa četiri zvezdice na bazi polupansiona za deset dana koji košta 319 evra.

Na Kasandri preko iste agencije možete “uhvatiti” poslednju ponudu za apartmanski smeštaj na bazi polupansiona u vrednosti od 759 evra po osobi, ali i uz napomenu da je smeštaj za dvoje dece do 14 godina gratis.

more, letovanje, dete, dete na plaži, majka i dete, šetnja plažom
foto: Shutterstock

Besplatan smeštaj za dvoje dece kao „plus“ u ponudi primenjuje se vrlo često i na aranžmane u Turskoj, Tunisu i Egiptu. Ukoliko se odlučite za sopstveni prevoz i ne smeta vam da vozite do Turske, možete naći hotele sa četiri zvezdice po ceni od 180 evra za sedam noćenja.

Takođe, tokom avgusta je moguće pronaći i kraća putovanja, poput vikend ture do Opatije autobusom za 49 evra ili do Lefkade za 80 evra za sedam noći.

Međutim, sve je više putnika koji „last minute“ putovanja čekaju da iskoriste za “all inclusive” pakete, čije cene znaju da budu znatno niže nego tokom regularnih prodaja. Tako je moguće pronaći boravak u Kušadasiju avionom po ceni od 489 evra ili kolima po skoro duplo nižoj ceni – 259 evra. Putovanje na Siciliju moguće je i za 600 evra.

Ono što se može primetiti, prema podacima agencija, jeste da su cene aranžmana za Crnu Goru dostigle neka druga popularna letovališta u kojima naši građani provode letnji odmor.

evro, novac, pare, evri
foto: Shutterstock

Kako nastaju last minute ponude?

Jedno od najčešćih pitanja koje postavljaju putnici koji prvi put razmišljaju o „last minute“ ponudi jeste – da li će zbog niže cene smeštaj, prevoz ili nivo usluge biti lošiji?

Na portalu letovanja-last minute.com, koji se bavi isključivo ovim tipom ponuda, objašnjavaju da kvalitet putovanja ni po jednom kriterijumu neće biti manjeg kvaliteta od onog koji bi bio plaćen po regularnoj ceni.

- Kada agencija objavi ovu ponudu to najčešće znači da je neko od klijenata odustao od svog putovanja. Zbog kratkog roka (početak aranžmana je za nekoliko dana) agencija je spremna da taj turistički paket ponudi po neverovatno niskoj ceni. Ovaj naziv je nastao upravo zbog toga što se odluka o putovanju mora doneti u ‘poslednji minut’ – često samo nekoliko dana pred put, a najviše desetak. Još jedan razlog zbog kog se aranžman može naći u ponudi je i neplanirana nepopunjenost kapaciteta. Velike turističke agencije zakupljuju smeštajne kapacitete i njima nije u interesu da neki od apartmana ili soba ostane upražnjen. Uvek je bolje izdati smeštaj i imati putnike na destinaciji, pa makar to značilo i neuporedivo nižu cenu - objašnjeno je na ovom sajtu.

Tradicionalno naši ljudi najviše putuju u Grčku, Tursku i Crnu Goru, a tako je prema rečima direktora YUTA Aleksandra Seničića i ove godine.

- Ono što je karakteristika za Crnu Goru je da mi imamo oko 300.000-350.000 naših turista koji tamo letuju, s tim što jedna trećina putuje preko turističkih agencija, a dve trećine boravi individualno, smatrajući da im agencija nije potrebna da bi išli na crnogorsko primorje - rekao je Seničić ranije.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja