BITNO I ZA SRPSKE VOZAČE: Veliki skok cena na benzinskim pumpama u ovoj zemlji - Preporuka za izbegavanje autoputeva!
Foto: Shutterstock

značajno poskupljenje

BITNO I ZA SRPSKE VOZAČE: Veliki skok cena na benzinskim pumpama u ovoj zemlji - Preporuka za izbegavanje autoputeva!

InfoBiz -

Mnogi Nemci na letnji odmor idu automobilom. Iz Ureda naftnih kartela upozoravaju vozače da izbegavaju benzinske pumpe na autoputevima, budući da su prirezi nedavno znatno porasli.

- Povećanje cena na benzinskim pumpama na autoputevima je značajno u poslednjih nekoliko sedmica - rekao je u šef Ureda naftnih kartela Andreas Mundt.

Čak 40 centi više

Procena Ureda za transparentnost tržišta goriva pri Uredu za kartele pokazala je da su potrošači na autoputevima morali platiti u proseku oko 40 centi više po litri benzina i dizela od aprila do juna, navode nemački mediji.

profimedia-0308743775, Crna gora, autoput
foto: Profimedia

Osim toga, promenio se obrazac dnevnih oscilacija cena na benzinskim pumpama. Od kraja aprila Ured za transparentnost beleži još jedan skok cena u poslepodnevnim satima.

Pomni nadzor cena

Ured naftnih kartela najavio je da će pomno pratiti razvoj cena benzina i dizela, koje su u prošlosti porasle kao posledica sukoba Rusije i Ukrajine, javljaju nemački mediji.

Nadzornici tržišnog nadmetanja takođe koriste podatke Ureda za transparentnost tržišta goriva. Potrošači takođe mogu pristupiti podacima o cenama putem odgovarajućih aplikacija.

Tokom svojih istraga, Ured za kartele nije uspeo otkriti nikakve znakove tajnog dogovora između velikih naftnih kompanija o cenama goriva, navode nemački mediji.

biznis.kurir.rs/Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track