RAZMATRA SE IZMENA STAROSNE GRANICE ZA ODLAZAK U PENZIJU: Predsednik Bundesbanke kritikovao mogućnost penzionisanja sa 63 godine!
Foto: Profimedia

RAZMATRA SE IZMENA STAROSNE GRANICE ZA ODLAZAK U PENZIJU: Predsednik Bundesbanke kritikovao mogućnost penzionisanja sa 63 godine!

Penzioner -

Nemačka treba da prilagodi starosnu granicu za odlazak u penziju očekivanom životnom veku, ocenio je predsednik Bundesbanke Joahim Nagel.

- To možda nije politički popularno, ali verujem da su reforme neizbežne - rekao je Nagel za Tagešpigel od srede, prenosi DPA.

- Bundesbanka smatra da „sve starije društvo ne može nastaviti da prosperira bez promena - dodao je.

Nagel nije predstavio svoju ideju promena, ali je kritikovao mogućnost odlaska u penziju sa 63 godine kao podsticaj ljudima da prerano izađu iz radnog odnosa.

- Uz naše demografske izglede, važno je da mobilišemo radnu snagu - rekao je predsednik nemačke centralne banke i dodao:

Baka, Ruke, Starica, štap
foto: Profimedia

- Smatram da je pri razmišljanju o granici za penziju primereno uzeti u obzir produženi životni vek.

Nagel zagovara i olakšice penzionerima koji žele dalje da rade.

- Moramo omogućiti ljudima koji žele da rade uz penziju da to i mogu. Problem nedostatka radne snage podrazumeva i druge promene, od bolje infrastrukture za staranje o deci, do podsticaja strancima da dolaze na rad u Nemačku - rekao je Nagel.

On se izjasnio i protiv ekonomskog pesimizma.

- Neki kažu da je Nemačka bolesnik Evrope. To nije tačno - rekao je, ukazujući da se stanje u industriji stabilizuje, a potrošnja je na pragu zaokreta ka oporavku.

BiznisKurir/Biznis.rs

Bonus video:

05:21

CILJ NAM JE POVEĆANJE PENZIJA, A NE STAROSNE GRANICE! Direktor PIO fonda Ognjenović: Plan za 2025. je prosečna penzija od 440 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track