ŠTA DA RADITE AKO PORESKO REŠENJE STIGNE SAMO ELEKTRONSKIM PUTEM? Subotičanka: Prilično je teško adaptirati se u ovim godinama!
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

ŠTA DA RADITE AKO PORESKO REŠENJE STIGNE SAMO ELEKTRONSKIM PUTEM? Subotičanka: Prilično je teško adaptirati se u ovim godinama!

InfoBiz -

Kamata za kašnjenje rate za porez je 16,5 odsto, a osim zatezne kamete, poreski obveznici mogu da budu i kažnjeni za neplaćanje obaveza.

Novinarka Aleksandra Orlić je potražila odgovore na to šta se dešava sa onima koji se baš i ne snalaze s e-sandučetom i obaveštenjima koja pristižu elektronskim putem.

Dug, Kamata
foto: Shutterstock

Subotičanka Gordana Orlić je za Kurir ispričala svoje iskustvo sa e-sandučetom:

- Koristila sam, do pre par godina, dok su mi stizala obaveštenja s e-uprave, ali u poslednje vreme ne stižu, a razlog mi nije poznat. Sticajem okolnosti imala sam elektronski potpis, a obaveštenja su stizala sve vreme, međutim, otkad ne stižu ja se snalazim tako što nazovem Grad, u kojem imam nekretninu, odnosno lokalnu poresku upravu, zamolim ih da mi izdiktiraju podatke, pa elektronski platim određeni iznos.

Potom se Subotičanka osvrnula na probleme koji mogu nastati putem elektronskog plaćanja:

- Doduše, dešavalo se da platim, na osnovnu onoga šta mi je rečeno, pa mi negde krajem godine, iako sam platila ceo iznos, dakle sve kvartale, stigne neka opomena za dug, pa se ispostavi da to nije bio dug, i tako u krug. E-uprava kod nas ne funkcioniše ili nešto ne funkcioniše između lokalnih poreskih uprava i e-uprave.

02:42

ŠTA DA RADITE AKO PORESKO REŠENJE STIGNE SAMO ELEKTRIČNIM PUTEM? Subotičanka: Prilično je teško adaptirati se u ovim godinama!

Orlić je spomenula koliko se starija lica snalaze sa ovim načinom plaćanja:

- Prilično je teško za nas u poznijim godinama ukoliko nemaju pomoć od mlađih članova porodice ili prijatelja. Treba se snaći, nismo svi edukovani, ne možemo svi da pravimo informacione tehnologije i njene nenormalne razvoje. Svaki put se ukuca pin, pa se mislim da li ću pogrešiti, pa da li ću dati informacije koje ne smem, hoće li se zloupotrebiti, stalno čujemo obaveštenja da ne smemo deliti te lične podatke. Po meni, našoj generaciji, i dalje treba dostavljati računa na kućnu adresu, sve ostalo je konfuzno.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

08:26

DA LI STE ČULI ZA ISLAMSKO BANKARSTVO? Stručnjak za Kurir otkrio: Bilo bi dobro da istražimo OVO! Po Halalu, KAMATA JE ZABRANJENA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track