KOLIKO IZNOSI ZATEZNA KAMATA NA PORESKE DUGOVE? Rok za drugu ratu ističe sutra, evo kolike su kazne za kašnjenje isplate!
Foto: Shutterstock

zatezna kamata

KOLIKO IZNOSI ZATEZNA KAMATA NA PORESKE DUGOVE? Rok za drugu ratu ističe sutra, evo kolike su kazne za kašnjenje isplate!

InfoBiz -

Za kašnjenje u namirivanju poreza na imovinu, a rok za drugu ratu ističe 15. maja, poreznici zaračunavaju zateznu kamatu po stopi od 16,5 odsto.

Ta vrsta kamatne stope regulisana je, inače, Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji. Za poreske dugove, kaznena kamata računa se po formuli „referentna kamatna stopa NBS plus 10 odsto".

Banka, Kamata, Kredit, Bankari
foto: Shutterstock

Na iznos manje ili više plaćenog poreza i sporednih poreskih davanja, osim kamate, obračunava se i plaća kamata po stopi jednakoj godišnjoj referentnoj stopi Narodne banke Srbije (NBS), uvećanoj za deset procentnih poena, primenom prostog interesnog računa od 100, navodi se u članu 75 ovog zakona.

Pošto je referentna kamatna stopa NBS je i dalje 6,5 odsto, to onda znači da je zatezna kamatna stopa na poreske dugove i dalje na nivou od 16,5 procenata.

kurir.rs/Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track