Kako je danas objavio RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani, Švajcarska je odlučila da sa svog tržišta povuče belo i žuto kukuruzno brašno poreklom iz Srbije zbog nedozvoljene količine mikotoksina fumonizim.

Dozvoljena količina fumonizima je 1000 mikrograma po kilogramu, dok je u uzorku iz Srbije uzetom 12. marta ove godine otkriveno 38 odsto više u belom brašnu, tj. 58 odsto više u žutom kukuruznom brašnu.

RASFF je rizik korišćenja ovog brašna proglasio 'potencijalno ozbiljnim' i zato se i švajcarska odlučila da povuče proizvod.

Šta je fumonizin?

Fumonizim je mikotoksin koje sintetišu plesni Fusarium. Najčešće se nalaze na kukuruzu i proizvodima od kukuruza, ječma, pšenice... U velikim količinama ovi toksini mogu da izazovu niz ozbiljnih zdravstvenih poremećaja i boli (defekti neuralnih tuba, rak jednjaka, akutnu mikotoksikozu...)

biznis.kurir.rs/RASFF