OD 19 ISPITANIH IGRAČAKA ČAK 18 OPASNE PO DECU: Posledice mogu da budu kobne, neke povuku sa tržišta, ali mnoge se i dalje prodaju

OPREZNO

OD 19 ISPITANIH IGRAČAKA ČAK 18 OPASNE PO DECU: Posledice mogu da budu kobne, neke povuku sa tržišta, ali mnoge se i dalje prodaju

InfoBiz -

Povlačenje igračaka za decu nije dovoljno jer su hiljade drugih problematičnih trenutno u rukama potrošača u Evropi.

Evropska industrija igračaka (TIE) kupila je 19 proizvoda za decu sa jednog od najpoznatijih sajtova za internet prodaju – 'Temu'. Nijedna od tih igračaka nije bila u potpunosti usklađena sa zakonodavstvom EU, dok ih je 18 predstavljalo stvarni rizik po bezbednost dece.

Zbog ovakvih rezultata i činjenice da je situacija slična na svim onlajn prodavnicama koje nemaju sedište u EU, ova organizacija je pozvala zakonodavne vlasti da se što pre posvete ovoj temi i spreče, kako su rekli, beskrupulozne proizvođače i trgovce da prodaju najmlađima nebezbedne igračke.

Spiner, igračka, EU, zdravlje, deca
foto: Shutterstock

Trenutna revizija Uredbe o bezbednosti igračaka može – za igračke – ispraviti postojeću zakonsku prazninu koja dozvoljava prodaju ovih proizvoda, u kojima nijedan subjekat u lancu iz EU nije odgovoran za njihovu bezbednost. Razlog što je TIE kupio 19 igračaka sa ovog sajta jeste to što su želeli da potvrde da se nijedna od njih nije legalno prodavala u EU, a 18 ih je predstavljalo stvarni bezbednosni rizik za decu.

U tom smislu, kako su saopštili, EU treba ciljano zakonodavstvo za zaštitu dece, kao i da se uglednim kompanijama za proizvodnju igračaka omoguće pošteni uslovi za rad. Igračke su, kako je navedeno, kupljene krajem 2023. godine i poslate su u nezavisnu i u akreditovanu laboratoriju EU na ispitivanje. Rezultati su bili alarmantni.

Nijedna igračka nije u skladu sa zakonodavstvom EU. To znači da ne bi trebalo ni da se prodaju na ovom tržištu. Čak 18 od 19 igračaka nije bilo usklađeno sa standardima za bezbednost i predstavljaju značajan rizik za decu. Postoji opasnost od posekotina, gušenja, davljenja i hemijskog trovanja.

ZVEČKA ZA BEBE

Na primer, jedna zvečka za bebe imala je nekoliko različitih rizika, uključujući oštre rubove koji mogu da dovedu do posekotina, male delove koji mogu izazvati gušenje. Posebno zabrinjava što 18 od 19 igračaka nije imalo adresu u EU, što je uslov prema Uredbi EU o nadzoru tržišta, navodi se u ovom izveštaju.

Odmah je obaveštena i platforma na kojoj se prodaju ovi proizvodi i navodno su sve sporne igračke povučene. Međutim, to nije dovoljno, navode oni, jer su hiljade drugih proizvoda takođe problematične i trenutno su u rukama potrošača u Evropi.

Deca, Dete, Igranje, Igračke
foto: Shutterstock

Sličnu akciju TIE je sproveo i 2020. godine, kada su igračke kupljenje na četiri različita sajta, a svih 19 igračaka je bilo problematičnog kvaliteta. Zaključak je da pravni okvir EU ne pokriva ovu situaciju, mada nedavne zakonske promene kao što je Zakon o digitalnim uslugama mogu dovesti do boljeg sprovođenja propisa na zajedničkom tržištu.

Ketrin van Rit, direktor Industrije igračaka Evrope, rekla je da se mora osmisliti nova strategija protiv prodaje nebezbednih igračaka, jer je to inače najranjivija kategorija potrošača. Svima je jasno da je elektronska trgovina ključna za privredu, ali problem je što se na ovaj način zloupotrebljava poverenje potrošača. Uredba o bezbednosti igračaka trebalo bi da se sprovede što pre, ali i da se kontroliše uvoz ovih proizvoda.

(Kurir.rs/BizPortal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track