Dačić: Pokrećemo ekonomsku mašinu
Foto: Preent Screen

Dačić: Pokrećemo ekonomsku mašinu

InfoBiz -
Razgovarao sam s nobelovcem i predstavio mu stanje privrede Srbije, ali sam mu rekao da od njega ne mogu da očekujem savet jer se kriza u Srbiji ne može rešiti uvidom u parametre na jedan dan, rekao je premijer Srbije

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je vlada spremna da učini sve da ponovo pokrene "ekonomsku mašinu". Dačić je pred početak predavanja dobitnika Nobelove nagrade, ekonomiste Pola Krugmana rekao da je politika Vlade čvrsta finansijska disciplina, štednja države, a ne građana jer građani nemaju šta da štede.

Dačić je kazao da se politika Vlade poklapa sa stavovima Krugmana koji ukazuje da, ako se smanji potrošnja, nema ko da kupuje i ulazi se u začarani krug. Dačić je naveo da kada privatni sektor ne može da investira, onda to treba da uradi država. Kazao je i da je razgovarao s nobelovcem i predstavio mu stanje privrede Srbije, ali je rekao da od njega ne može da očekuje savet jer se kriza u Srbiji ne može rešiti uvidom u parametre na jedan dan.

Dačić je rekao da je pitanje kako u uslovima krize preduzeti kratkoročne i dugoročne mere "i izlečiti tešku bolest" i dodao da nijedan politički i drugi cilj ne može biti ostvaren bez stabilnog ekonomskog sistema. "Mi nemamo vremena da čekamo savete, već moramo da preduzmemo korake koji će ne samo sačuvati pacijenta u životu već omogućiti da bolesna ekonomija bude izlečena", kazao je premijer i dodao da je koncept za koji se zalaže Krugman podsticajan i inspiratvan i da je njegova ideja sada jedina održiva u Srbiji. Dačić je ukazao da je veoma bitno da Nacionalni savet za ekonomski oporavak Srbije ne bude samo "alibi" Vladi Srbije, već predlagač mera, i da je važno da se svi ujedine da bi se kriza prevazišla i privreda pokrenula. Ekonomista Pol Krugman je u Srbiji na poziv Kluba Privrednik i Nacionalnog saveta za ekonomski oporavak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track