"TRGOVINA NAFTOM VIŠE NIJE TOLIKO ZASTUPLJENA U DOLARIMA" Atanacković: Petrojuan potiskuje petrodolar, američka valuta polako gubi
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"TRGOVINA NAFTOM VIŠE NIJE TOLIKO ZASTUPLJENA U DOLARIMA" Atanacković: Petrojuan potiskuje petrodolar, američka valuta polako gubi

InfoBiz -

Retko ko od nas građana Srbije razmišlja da li bi i na koji način ovi američki izbori mogli da utiču na naš životni standard. Jer, većina nas uglavnom razmišlja da je ta Amerika ipak daleko, njihovi izbori još dalji i kakve to veze ima sa nama?

Pa,verovali ili ne, itekako ima veze i to baš sa našim životnim standardom.Jer,istorijski gledano, svaki put kada američki predsednik namerava da se ponovo kandiduje, mora da održava stabilne cene nafte.

O promenama u trgovini nafrom govorio je u jutarnjem programu Kurir televizije Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

- Amerikanci su izuzetno osetljivi na cenu goriva, posebno benzina, ali to je pojava koja je trajna. Tramp je imao sreću ili nesreću da je imao za vreme svog mandata jako niske cene benzina iz razloga što je potrošnja bila jako mala - rekao je Atanacković i dodao:

- Sad je cena barela, u stvari galona nebzina skoro duplo veća nego u Trampovo vreme i to je Bajdenu problem. Oni sad imaju priliku da snižavajući cenu derivata u Americi istovremeno smanje i cenu sirove nafte. Situacija je takva da je OPEK odavno odlučio da smanji cenu proizvodnje tako da je to uticalo da je 70 dolara po barelu, što je daleko od onoga što je predviđano, da bi mogla da bude 100.

05:04

TRGOVINA NAFTOM VIŠE NIJE TOLIKO ZASTUPLJENA U DOLARIMA! Atanacković: Petrojuan potiskuje petrodolar, američka valuta polako gubi

- Imali smo situaciju do skoro da praktično kada vrednost dolara na berzama pada, onda raste cena u dolarima da proizvođači ne bi gubili na samoj proizvodnji. Sada se to značajno menja. Kina je najveći uvoznik i kao što smo nekada imali petrodolar sada imamo petrojuan. Dolar polako gubi.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:48

SRBIJI SU UGALJ I NAFTA BITNIJI OD GASA! Šormaz za Kurir TV šokirao: Ne uvođenjem sankcija Rusiji SAMO GUBIMO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja