AKO OSETITE OVAJ MIRIS U KOLIMA, HITNO URADITE JEDNU STVARI: Jasna uputstva za izbegavanje štete - OVO SU NAJČEŠĆI KVAROVI
Foto: Shutterstock

AKO OSETITE OVAJ MIRIS U KOLIMA, HITNO URADITE JEDNU STVARI: Jasna uputstva za izbegavanje štete - OVO SU NAJČEŠĆI KVAROVI

InfoBiz -

Klima uređaji u automobilima postali su neizostavni deo savremene vožnje, značajno unapređujući udobnost i sigurnost putnika. Kako sezona putovanja počinje, važno je proveriti ispravnost klime pre nego što se upustite u avanture na točkovima. Redovno održavanje i pravovremena dijagnostika kvarova osiguravaju optimalan rad sistema, što doprinosi prijatnijoj i bezbednijoj vožnji za sve putnike.

Ako želite sami da proverite da li klima uređaj radi ispravno, potreban vam je digitalni termometar za merenje temperature vazduha.

Postupak je sledeći: parkirajte automobil u hladovini i ostavite ga da se hladi sat vremena. Sva vrata i prozori moraju biti zatvoreni, a centralni ventilacioni otvor otvoren. Startujte automobil i ostavite ga da radi na leru dva minuta bez uključenog klima uređaja. Podesite klima uređaj na najnižu temperaturu i maksimalnu jačinu ventilatora. Usmerite vazduh kroz centralni ventilacioni otvor tako da duva u lice vozača i suvozača, sa uključenom spoljašnjom cirkulacijom vazduha. Nakon šest minuta rada klima uređaja, izmerite temperaturu vazduha koji izlazi iz centralnog otvora. Temperatura vazduha koji izlazi treba da bude ±5°C u odnosu na temperaturu u vozilu. Razlika ne sme biti veća od ±0,5°C. Ako dođe do većeg odstupanja, vaš klima uređaj ne radi pravilno i potrebno je da ga pregleda serviser.

klima, klima u kolima, dugme, auto, automobil
foto: Shutterstock

Najčešći kvarovi na klima uređaju u automobilu

Imajte na umu da je, u slučaju kvara, najbolje da dijagnostiku i popravku prepustite stručnjacima.

Ako klima uređaj ne duva snažno, izduvava topao vazduh ili širi neprijatne mirise, najpre proverite i eventualno zamenite kabinski filter.

Kada klima uređaj ne duva uopšte i kada se oseća miris freona u kabini, to ukazuje na curenje freona unutar kabine, što zahteva hitnu posetu servisu.

Ako se iz klima uređaja šire samo neprijatni mirisi, potrebno je izvršiti dezinfekciju sistema.

Kada klima uređaj ispušta neobične zvukove dok radi, posetite servis da bi proverili nivo gasa.

Ukoliko je klima uređaj prestao da radi, potrebno je dopuniti gas u servisu.

Klima, Auto
foto: Shutterstock

Neki od gore navedenih problema mogu se rešiti samostalno. Na primer, neprijatni mirisi iz klima-uređaja često su posledica nakupljenih gljivica i bakterija koje mogu štetiti vašem zdravlju. U ovom slučaju, kao prvu pomoć možete koristiti sprej za čišćenje i dezinfekciju klima uređaja koji se može kupiti u prodavnicama auto opreme.

Metode primene spreja razlikuju se u zavisnosti od proizvođača. Neki sprejevi se ubrizgavaju direktno u ventilacione otvore pomoću posebne cevčice, dok se drugi postavljaju unutar kabine, otvaraju i uključuju recirkulaciju vazduha. Ako nakon primene ovih sredstava neprijatni mirisi i dalje budu prisutni, a klima uređaj slabije radi i izduvava topao vazduh, moguće je da je uzrok prljav filter kabine, pa ga proverite i po potrebi zamenite.

biznis.kurir.rs/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track