EVO KO PLAĆA ŠTETU AKO OVO ZATEKNETE U VOZILU: Jednu vrstu nadoknade uvek određuje zaseban slučaj, vozačima preporučen oprez
Foto: Shutterstock

nije tako jednostavno

EVO KO PLAĆA ŠTETU AKO OVO ZATEKNETE U VOZILU: Jednu vrstu nadoknade uvek određuje zaseban slučaj, vozačima preporučen oprez

Novčanik -

Zvuči vrlo jednostavno, ali u stvarnom životu nije. Nadoknada uvek zavisi od pojedinačnog slučaja. Ukoliko poplavljeno područje nije bilo vidljivo vozaču, neki sudovi su već odlučili da se u tom slučaju primenjuje delimično kasko osiguranje, prenose nemački mediji.

Međutim, sudije takve štete obično klasifikuju kao potpuno sveobuhvatne predmete. Ovo je posebno tačno ako je u pitanju poplava. U ovom slučaju uvek se proverava da li je vozač postupio krajnje nepažnjom. Osiguravač tada može smanjiti nadoknadu u zavisnosti od greške.

vožnja
foto: Shutterstock

Najvažnija pitanja i odgovori

Moj auto je plutao u podzemnom parkingu/pothodniku nakon jake kiše. Da li osiguranje pokriva štetu?

Da. Delimično osiguranje vozila pokriva finansijske posledice štete od poplava. Pravno gledano, poplava nastaje kada vodene mase (kao u bujici) ne mogu normalno da se odvode i poplave 'područja koja se inače ne koriste'.

Šta ako je automobil bio parkiran na području gde postoji opasnost od poplave uprkos upozorenjima?

Kasko osiguranje u principu mora da nadoknadi i štetu prouzrokovanu poplavom u poplavljenom području. Međutim, oštećeni će imati problema ako je štetu prouzrokovao krajnjom nepažnjom.

stres, Vozačka Dozvola, Automobil, vožnja, lekar, depresija
foto: Shutterstock

Granični slučaj bi bio da je neko parkirao automobil na parkingu iako je bilo predvidljivo da će parking biti poplavljen. Ovo bi se moglo protumačiti kao grubi nemar i vlasnik bi tada mogao ostati praznih ruku.

Auto mi je bio parkiran pored puta i bio je poplavljen. Šta sada da radim?

Ako nađete da je vaš automobil pun vode, najbolje je da odmah obavestite osiguravajuću kuću. Takođe treba uzeti fotografije za dokumentaciju.

Savet na kraju

Nikada nemojte pokretati motor koji je prethodno bio potopljen! Voda u cilindrima ili uljnom koritu može izazvati trajna oštećenja. Čak i ako se motor pokrene, opasnost se ne izbegava.

Ako voda uđe u krug ulja, postoji opasnost od blokade klipa i oštećenja radilice. U ovom slučaju može pomoći samo šlep služba, savetuju nemački mediji.

biznis.kurir.rs/Fenix magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja