DVA SVETSKA GIGANTA ZAVRŠILA NA SUDU: Povećali naknade i to ih je skupo koštalo - svi se urotili protiv njih!
Foto: Shutterstock

u problemu

DVA SVETSKA GIGANTA ZAVRŠILA NA SUDU: Povećali naknade i to ih je skupo koštalo - svi se urotili protiv njih!

InfoBiz -

Američke kompanije za kreditne kartice Visa i Mastercard suočavaju se sa grupnom tužbom trgovaca u Britaniji zbog naknada za obradu plaćanja nakon oštrije regulatorne kontrole i sporova u SAD.

Visa i Mastercard dugo su dominirale tržištem platnih kartica, što je privuklo pažnju britanskih poslanika i pokrenulo talas zahteva za strožim regulatornim nadzorom, piše Seebiz.

Britanski regulator platnih sistema (PSR) zaključio je u preliminarnom izveštaju, objavljenom nedavno, da su Visa i Mastercard značajno podigle naknade za kartična plaćanja, a malo je dokaza da su značajno poboljšale kvalitet usluge. Povećane naknade koštale su britanske kompanije više od 250 miliona funti, prema procenama u preliminarnom izveštaju PSR-a od 158 stranica.

Novac, Funte
foto: Thinkstock

- PSR je otkrio da su u proteklih pet godina, nakon što su uračunale promene u obimu, Mastercard i Visa proširile svoju mrežu i povećale naknade za više od 30 procenata u realnom iznosu, sa malo dokaza o odgovarajućem poboljšanju kvaliteta usluge - rečeno je u saopštenju regulatora.

Stotine trgovaca su od tada podnele tužbe londonskom sudu za konkurenciju protiv korporacija Visa i Mastercard.

Godine 2022. pridružili su im se komercijalni i međuregionalni Card Claims, stručni pravni tim iz advokatske firme Harcus Parker, koji je tražio kompenzaciju u ime grupe trgovaca.

Viza, Masterkard, platne kartice
foto: AP / Keith Srakocic

Sud je prvobitno odbio da sasluša slučaj prema britanskom zakonu koji reguliše grupne tužbe, slično onom u SAD. Oni su prošlog petka nagovestili da bi mogli prihvatiti, a odluka bi uticala i na druge tužioce.

Krajem marta, dva kartičarska giganta pristala su na nešto niže naknade za plaćanja američkim kreditnim i debitnim karticama u narednim godinama kao deo nagodbe koja bi trgovcima trebalo da uštedi oko 30 milijardi dolara. Takođe, ukinuće odredbe koje sprečavaju trgovce da usmeravaju kupce na jeftinije načine plaćanja.

BiznisKurir/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja